Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Pčele u Kini gladuju danima, ogromni gubici od kojih svi strahuju

Pčele u Kini gladuju danima, ogromni gubici od kojih svi strahuju

Svetski proizvođači meda trenutno se suočavaju sa najvećim gubicima, pčele danima gladuju, pčelari nisu u mogućnosti da ih nahrane i to sve zbog koronavisura.

460
0

Pčelari u Kini su u velikom problemu, njihove pčele danima gladuju, a oni nisu u mogućnosti da ih nahrane, jer im nije dozvoljen izlazak iz kuće. Velike štete pretrpeće proizvođači meda, a ukoliko pčele uginu od gladi to će biti gubitak za čitavo čovečanstvo.

Prema rečima pčelara Jue iz Xinjianga na severozapadu Kine, koji ima preko 300 košnica, situacija je teška i ukoliko uskoro nešto ne preduzme, ostaće bez godišnjeg prihoda.

„Oprašivanje počinje, a mi nismo sigurni hoćemo li imati koga da pustimo na cvet. U dobrim godinama zaradim oko 60.000 – 70.000 juana (preko 900.000 dinara). Posao je težak, nekad spavam i u šatoru pored košnica kako bi ih mogao kontrolisati. Mladi ne žele da se bave ovim poslom, pa proizvodnja zavisi od nas starih“ rekao je Jue.

Kinesko udruženje pčelarskih nauka obavestilo je sve proizvođače meda da se jave svojim lokalnim vlastima, koje treba da im omoguće da obiđu košnice i posete pčele ili da pošalju nekog da ih nahrani.

Proizvodnja meda u ovoj državi je već smanjena, što zbog klimatskih promena, a veliki problem imaju i sa radnom snagom koja je sve starija. Kina godišnje proizvodi oko 500.000 tona meda i ona je najveći svetski proizvođač. 

Pčelari se nadaju da će vlasti ubrzo nešto preduzeti, a medna industrija će ove godine pretrpeti velike gubitke.

„I da nas sada puste da odemo da nahranimo pčele, to bi moglo biti prekasno. Divlja slatka maslina (Osmanthus) već cveta i trenutno je u jeku, a ako je sada propustimo, moramo čekati sledeću godinu. To neće samo nama doneti štetu nego i državi koja, takođe, živi od našeg meda“ istakao je Jue.

Peking je zatražio od lokalnih vlasti da minimiziraju prekide u transportu stočne hrane i stoke, a posebno pčela, ali zbog epidemije i dalje sve usporeno funkcioniše.