Naslovna Vesti Pirotska peglana kobasica uskoro sa oznakom geografskog porekla

Pirotska peglana kobasica uskoro sa oznakom geografskog porekla

Posle zaštite geografskog porekla pirotskog ćilima 2002. i kačkavalja 2013. godine, to će biti treći pirotski brend sa oznakom geografskog porekla.

590
0
Foto: printscreen/Youtube, TV Pirot

Elaborat o zaštiti geografskog porekla peglane kobasice trebalo bi da se završi do kraja aprila, kako bi u ovoj godini najpoznatiji pirotski proizvod dobio oznaku geografskog porekla, rekao je pomoćnik gradonačelnika Pirota za poljoprivredu i selo Goran Popović.

Kako je navedeno na TV Pirot, elaborat radi Institut za tehnologiju i higijenu mesa u Beogradu.

„Sa njima smo već održali dva sastanka uz prisustvo registrovanih i neregistrovanih proizvođača peglane kobasice. Na prvom sastanku ljudi iz instituta su se interesovali o proceduri, recepturi i objasnili su našim proizvođačima značaj geografskog porekla, kao i značaj bezbednosti proizvoda“, rekao je Popović za TV Pirot.

Prema njegovim rečima, Iz Fonda za poljoprivredu Grada biće izdvojeno tri miliona dinara za kupovinu opreme za one proizvođače koji se opredele za proizvodnju peglane u svom gazdinstvu.

„Očekujemo da ćemo ove godine imati barem desetak proizvođača koji će moći tokom cele godine da plasiraju ovaj proizvod, a da pri tome nemaju nikakvih problema sa inspekcijom“, navodi Popović.

Posle zaštite geografskog porekla pirotskog ćilima 2002. i kačkavalja 2013. godine, to će biti treći pirotski brend sa oznakom geografskog porekla.

Foto: printscreen/Youtube, TV Pirot

Kako se pravi peglana kobasica?

Peglana kobasica pravi se jedino u Pirotu, tokom zime, i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Meso se odvaja od svih žila, masnoća, loja i drugih neželjenih primesa, melje se i meša sa začinima.

Potom se nakon punjenja vezuje u obliku potkovice i suši na promaji. Svakoga dana se peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Peglaju se flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.