Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja PIS upozorava! Zbog čestih padavina zaštitite bobičasto voće!

PIS upozorava! Zbog čestih padavina zaštitite bobičasto voće!

175
0

Trenutni vremenski uslovi u proizvodnji kupine, borovnice i jagode, sa čestim padavinama i registrovanim temperaturama, pogoduju razvoju različitih vrsta bolesti. Zaštite svoje voćke na vreme.

Pepelnica u povrtarstvu

U zasadima kupine registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka kupine (Didymella applanata), žute rđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum).Trenutni uslovi su pogodni za razvoj i širenje ovih patogena, te se proizvođačima preporučuje primena fungicida.

U usevima jagode koji se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimena, nalaze u osetljivim fazama cvetanja i sazrevanja plodova, nestabilno vreme sa čestim padavinama stvara visok rizik od infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea). U cilju zaštite plodova jagode preporučuje se primena nekog od fungicida.Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Zaštita useva kukuruza

U zasadima borovnice koji se nalaze u osetljivim fazama cvetanja i zametanja plodova, sa prognoziranom najavom padavina, postoji visok rizik za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača sive truleži (Botritis cinerea) i prouzrokovača uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi).

U cilju zaštite borovnice od ovih patogena proizvođačima se preporučuje primena nekog od fungicida.

Izvor: PIS