Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Plastenik – Kako izabrati pravo mesto za postavljanje

Plastenik – Kako izabrati pravo mesto za postavljanje

Prilikom postavljanja plastenika neophodno je izabrati dobro mesto, a zemlja mora biti kvalitetna.

1598
0
Foto: Pixabay

Kako bi imali intenzivnu proizvodnju povrća tokom cele godine, proizvođači postavljaju zaštićene prostore – plastenike. Dodatna prednost uzgoja povrća u plastenicima je i veća kontrola od bolesti i štetočina. Stručnjaci savetuju da mesto za postavljanje plastenika treba dobro izabrati.

“Da bi se podigao plastenik potrebno je obezbediti zemljište, koje mora da zadovolji neke osnovne karakteristike. Potrebno je povesti računa o udaljenosti od fabrika, magistrala, o konfiguraciji terena, nagibu, položaju, visini podzemnih voda, zaštiti od vetra i pristupačnosti vode” objašnjava za Bolju zemlju savetodavac za ratarstvo Radojka Nikolić.

Što dalje od zagađivača

Kada se bira mesto za postavljanje plastenika najvažnije je da industrijski pogoni budu što dalje, jer njihovi gasovi i prašina štetno deluju na biljke i smanjuju osvetljenje u samom prostoru.

“Zaštićeni prostori moraju biti udaljeni od jednog do 5 kilometara od fabrika, a veoma je važno da i glavni magistralni putevi budu udaljeni od 100 do 500 metara. Štetan uticaj može se smanjiti i podizanjem visokih ograda od prirodnih ili veštačkih materijala kao i intenzivnim provetravanjem objekta” ističe naša sagovornica.

Dobro odabrati teren za postavljanje

Plastenici se podižu na ravnim terenima. Ukoliko se podiže nekoliko zaštićenih prostora neophodno je napraviti dovoljno razmaka između njih. Razmak se pravi zbog pravljenja senke i klizanja snega.

“Za podizanje plastenika poželjni su blago nagnuti tereni s nagibom do 0,4 odsto južnog i jugoistočnog položaja sa kojih voda prirodno otiče i koji su osunčaniji. Najpovoljniji položaj plastenika je smer sever-jug. Tereni s visokim podzemnim vodama kao i oni uz rečne tokove nisu poželjni zbog visoke vlage i magli” kaže Radojka Nikolić.

Vetar ima veiliki uticaj, jer tamo gde duvaju vetrovi temperatura vaduha bude niža i nekoliko stepeni, a može doći i do otećenja plastenika ako su udari jaki.

“Kako bi sprečili nastanak štete na plasteniku treba ih podizati na zaklonjenim terenima. Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je posaditi zaštitni pojas od tuja ili sličnog drveća koje čini kompaktnu barijeru. Treba paziti da zakloni ne bacaju senku na plastenik, pa se mora voditi računa o visini i udaljenosti od samog zaštićenog prostora” objašnjava naša sagovornica.

Odabrati mesto blizu izvora vode

Veoma je važno da u blizini plastenika postoji izvor kvalitetne vode, jer je ona bitna za uspešnu proizvodnju.

“Idealna voda treba da ima nizak sadržaj rastvorenih soli, bez biljnih patogena i bakterija. Kiselost vode treba da je od 6,0-7,0, niskog sadržaja karbonata i bikarbonata” dodaje Radojka Nikolić.

Takođe, treba paziti i na podzemne vode, ukoliko je nivo podzemnih voda veći od 1,5 metra, a zemljište stalno ili povremeno vlažno, neophodno je napraviti drenažni sistem.