Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Počela berba malina; tenzije se dižu

Počela berba malina; tenzije se dižu

73
0

Berba malina u Mačvi počela je tri nedelje ranije nego što je uobičajeno. Dok ubiraju rod, proizvođači iščekuju objavu otkupljivača o ceni po kojoj će plaćati kilogram „crvenog zlata“.

„Umеsto da cеnu znamo u fеbruaru, bеrba jе počеla i sada samo prеdajеmo malinu koju tokom dana nabеrеmo. Navodno sе „lomi“ oko 250 -300 dinara za kilogram što jе malo skupljе nеgo prošlе godinе, ali otkupljivači još zvanično nisu saopštili cеnu, što sе nе pamti da jе ikada bilo“, ističe Milеnko Nеšić, malinar iz Bogatića.

Image by Anja from Pixabay

Malina i otkup: hoće li ova godina biti drugačija?

Na njivi Nešića, od jednog hektara pritom, maline su dobro rodile i odličnog su kvaliteta zahvaljujući ulaganjima koja su započeta odmah nakon prošlogodišnje berbe. Jesenas je malinjak dva puta tretirao i nekoliko puta navodnjavao tokom sušne jeseni i zime, a obavio je i prihranu. Nešić napominje da proizvođači koji nisu ulagali na vreme ne mogu očekivati visoke prinose i dobar kvalitet.

Nakon berbe, u malinjaku ima najviše posla i potrebna su značajna ulaganja. Nešić se pita odakle proizvođačima novac za to kada je otkupna cena bila između 180 i 200 dinara. Sa tako niskom cenom, mnogi malinari nisu zaradili ništa, a neki nisu imali dovoljno ni da isplate berače.

Photo by Jametlene Reskp on Unsplash

Ovaj proizvođač, sa više od tri decenije iskustva, ocenjuje da je malinarstvo „na izdisaju“. Pritom predviđa da će mnogi početi da krče malinjake ili potpuno odustati od ove proizvodnje. Posebno, dodaje, zbog nestabilne otkupne cene, ne isplati se rizikovati sa većim površinama jer je potrebno angažovati veliki broj berača, a svake godine je sve teže pronaći sezonske radnike.

Nešić kaže da ne može sam da obere hektar malina, već plaća 100 dinara po kilogramu i 300 dinara za hranu. Predstoji mu berba kupina sa još jednog hektara. U ova dva hektara uložio je oko milion dinara, a ne zna koliko će, ili da li će uopšte, nešto zaraditi.

Izvor: Dnevnik