Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Počela setva povrća; nesigurnosti preovladavaju, ima li nade?

Počela setva povrća; nesigurnosti preovladavaju, ima li nade?

68
0

Za srpske povrtare, setva je počela. Neki već znaju šra će se u njihovim atarima naći, dok neki još uvek nisu skroz rešeni.

Prošle sezone su najveće uspehe ostvarili proizvođači koji su sejali luk, krompir i papriku, zahvaljujući visokoj ceni, pa se očekuje da će se ove tri vrste povrća i ove godine najviše gajiti.

Setva graska
Foto: shutterstock.com

Odluka o gajenju ovih kultura doneće kako iskusni proizvođači koji se već godinama bave njihovim uzgojem, tako i novi proizvođači koji tek započinju svoje povrtarske aktivnosti.

Zašto je setva toliko neodređena ove sezone?

Pored krompira, luka i paprike, kod nas uspeva još mnogo vrsta povrća, ali prihod može da zavisi i od sreće, a ne samo od klimatskih uslova, ponude i potražnje, pokazuju iskustva dva dugogodišnja proizvođača karfiola u prošlogodišnjoj setvi.

Rana proizvodnja kupusa
Rana proizvodnja kupusa Foto: shutterstock.com

Povrtar iz Bačke Palanke, Vladimir Baćina, već dve decenije gaji karfiol na parceli u KO Gajdobra. On ističe da je karfiol ove jeseni sazreo u pravo vreme, oko 1. oktobra, kada se pripremala turšija, a zanimljivo je da ga nije bilo na tržištu kao uvoznog proizvoda. „Planuo jе bеz po mukе za kratko vrеmе, a prеtprošlе godinе morao sam da ga bacam jеr nisam imao komе da ga prodam,“ izjavio je Baćina.

Karfiolisanje

Kilogram karfiola na veleprodaji Baćina je prodavao po ceni od 60 do 120 dinara. To je omogućilo da pokrije troškove proizvodnje koji se kreću oko 2.000 evra po hektaru. Ove godine će ponovo sejati karfiol na parceli gde sada ima zasađen ozimi luk, mada to ne garantuje uspeh, jer retko kada u poljoprivredi se poklope dve dobre godine zaredom. Kada izvadi luk, Baćina će pripremati zemljište za karfiol. Iako ima još dosta vremena do tada, već je kupio rasad, koji će posaditi od 1. jula, i odmah po sadnji počeće sa navodnjavanjem.

Foto: Pixabay

Za razliku od Baćine, velikom povrtaru Dejanu Čulu iz Prigrevice, kod Apatina, prilikom prethodne setve propalo je sto tona karfiola. Kako tvrdi, do toga je došlo jer nije imao kome da ga proda. Ove godine će ga sejati samo na dva hektara. Ranijih godina je ovu kulturu gajio na mnogo većoj površini. Kako ističe, karfiol će zameniti crnim lukom zbog dobre cene tokom godine, a i zbog tople jeseni. „Skoro cеo oktobar jе bio topao i karfiol sе nijе kupovao za turšiju. Svе do prošlе godinе uspеvao sam da ga prodam tokom zimе. Mеđutim, lanjsko lošе iskustvo mе jе sada natеralo da nе prеtеram u obimu proizvodnjе povrća,“ dodaje on.

Izvor: Dnevnik