Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Pojava cikada kod malina i kupina! Delajte, delatnici!

Pojava cikada kod malina i kupina! Delajte, delatnici!

133
0

Proizvođači malina i kupina već imaju dovoljno problema sa otkupom i cenama. Još ako se na sve to doda najezda cikada? Ume da bude tesno!

Izvor: Shutterstock/Sleepyhobbit

No, svakako smo tu da posavetujemo proizvođače šta treba raditi kada se cikada zaleti u vaše malinjake i kupinjake. Pritom, ovde je reč o posebnoj sorti ove štetočine, gde zaštita nije baš moguća. Dobro obratite pažnju na sledeće instrukcije zarad zaštite vaših prinosa ovog leta!

Koja cikada je u pitanju i kako je se rešiti?

Dipl. inž. Slobodan Gošić iz PSSS Šabac prenosi da na području delovanja RC Šabac zasadi kupina se nalaze u fazi početka razvoja ploda, dok su maline u fazi zrenja. Vizuelnim pregledima zasada maline i kupine na nekim lokacijama primećeno je prisustvo odraslih jedinki i položenih jaja cikade iz kompleksa Cicadetta montana, kao i oštećenja na lastarima u obliku zareza.

Izvor: Shutterstock/Anton Kozyrev

Ciklus razvoja cikada iz kompleksa Cicadetta montana traje 2-3 godine, istiće Gošić. Pritom, obavezno dolazi do dva puta eklozije imaga u toku jedne kalendarske godine. Životni vek imaga traje od 2 do 6 nedelja. Ženke nakon kopulacije brzo polažu jaja u zareze na grančicama, koje prave snažnom i dugom legalicom. Oštećenja na granama mogu dovesti do njihovog lomljenja pod težinom roda ili usled udara vetra.

Štetu takođe nanose i larve koje, nakon izleganja, silaze u zonu korena i tamo se hrane sokovima tokom svog razvoja do izlaska na površinu. Osim direktnih šteta, navodi Gošić, imaga mogu prenositi viruse i fitopatogene mikroorganizme koji uzrokuju bolesti. Mesto na koje ženka polaže jaja može poslužiti kao ulaz za patogene gljive.

Image by Stephanie Albert from Pixabay

Primarni domaćini ove štetočine su vrste iz roda Rubus. Potpuno suzbijanje i efikasno praćenje ovih štetočina nije moguće. Osnovna mera za smanjenje brojnosti cikade je odsecanje i uklanjanje grana na kojima su položena jaja, koje se potom uništavaju spaljivanjem, zaključuje Gošić.

Izvor: AgroTV