Naslovna Vesti Poljoprivrednici u vreme korone: Dejan završava rezidbu, nastavlja radove u polju, ali...

Poljoprivrednici u vreme korone: Dejan završava rezidbu, nastavlja radove u polju, ali evo šta ga najviše brine

Poljoprivrednicima na selima određene mere jesu unele pometnju, ali većina uspeva da završi obaveze i pre policijskog časa.

391
0
Foto: Pixabay

Proglašenje vanredne situacije u Srbiji, policijski čas, borba protiv korona virusa izmenila je svakodnevicu svih onih koji žive u gradovima. Poljoprivrednicima na selima određene mere jesu unele pometnju, ali većina uspeva da završi obaveze i pre policijskog časa.

Foto: Pixabay

Dejan Mladenović iz Dubona kod Mladenovca, voćar koji se poslednjih godina okrenuo i ka stočarstvu, ispričao je za Bolju zemlju kako izgledaju dani u doba korone na selu i njegovom porodičnom imanju.

„I dalje ustajemo rano i započinjemo dan sasvim normalno. Generalno, na selu se ništa drastično nije promenilo, makar što se tiče radova. Nabavka nam je sada malo drugačija, vodimo računa o svim merama kada uđemo u prodavnicu, ali svakako u našem selu nema puno ljudi, pa nemate koga ni da sretnete“, navodi Mladenović.

On dodaje da za sada nemaju problema po pitanju nabavke semena, đubriva, goriva i da se nada da će tako i ostati.

„Vidim po brojnim Fejsbuk grupama da mnogi poljoprivrednici ili su zbunjeni ili imaju problema sa dobijanjem dozvole da se kreću u toku policijskog časa. Neki se žale da su poslali zahtev ali da im se danima niko ne javlja, drugi pak nemaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a imaju zemlju da obrađuju pa se pitaju kako i kome mogu da se obrate za dozvolu“, kaže naš sagovornik.

Foto: Pixabay

Naglašava da on i njegova porodica za sada nemaju problema, nisu tražili dozvole, jer završe radove u polju do 16 časova.

„Do policijskog časa odradim skoro 90 odsto radova, uveče ostane da se nahrani stoka, a kako na toj adresi gde čuvamo ovce i krave žive baba, deda i roditelji onda oni uskoče da ih nahrane. Verujem da je mnogima nezgodno oko te dozvole, znam da se šalje zahtev 48 sati unapred, ali šta ako na dan kada hoćemo da obavljamo radove padne kiša, šta onda da rade poljoprivrednici. Ako se policijski čas produži na 13 časova kako se i pričalo, onda smo tek u problemu, da ne govorim i na 24 sata policijskog časa“, govori Mladenović i nada se da će nadležne ustanove uspeti da sve te nedoumice razreše i razjasne poljoprivrednicima.

Kada je u pitanju gazdinstvo Mladenovića, oni privode pri kraju rezidbu voća, a krenuli su sa setvom hrane za stoku.

Foto: Pixabay

„Sada je u jeku jagnjenje i predstavlja nam problem upravo ta prodaja jagnjadi, prasića, teladi. Primetio sam zabrinutost i kod ostalih stočara zbog te prodaje. Mi smo prodavali restoranima, klanicama, sada je to sve zatvoreno i postavlja se pitanje ko bi to mogao da otkupi. Za sada još nema nekih informacija od strane nadležnih ustanova, makar ne za jagnjad i prasad“, pita se Mladenović i dodaje da i jagode uskoro stižu, pa se nada da ni voćari koji ih gaje neće imati problema oko prodaje.

#odgovornonovinarstvo