Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Pred nama je rizičan period za krompir: Zaštitite useve ovim merama

Pred nama je rizičan period za krompir: Zaštitite useve ovim merama

603
0
foto: Pixabay, zasad krompira
foto: Pixabay, zasad krompira

Na području Srbije usevi krompira se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta, vremena sadnje i uslova koji su do sada vladali u proizvodnji, nalaze u različitim fazama razvoja: od punog cvetanja do početka žućenja cime.

U protekle tri nedelje na automatskim meteorološkim stanicama postavljenim u useve zabeležen je veliki broj tropskih dana (u pojedinim regionima zabeleženo je i do 19 dana sa maksimalnom temperaturom preko 30°C), što je uz deficit padavina izuzetno pogodovalo razvoju krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

Zaštita vinove loze – grožđani moljac i siva trulež grožđa

Na feromonskim klopkama se registruju povećani ulovi odraslih jedinki ove štetočine, naročito u regionima Leskovca, Čačka, Vranja, Niša, Prokuplja, Jagodine, Šapca, Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Zaječara, Užica, Požarevca i Novog Sada. U ostalim regionima očekuje se podizanje populacije ove štetočine u narednom periodu.

Trenutno se nalazimo na maksimumu leta leptira druge generacije krompirovog moljca, a imajući u vidu najavu izrazito visokih temperatura, već tokom sledeće nedelje se očekuje povećanje brojnosti odraslih jedinki na feromonskim klopkama, usled preklapanja leta leptira druge i treće generacije.

Štetočina u malinjacima: Stručnjaci savetuju kako da ih zaštitite

Kako se i za naredni period prognozira izuzetno suvo i toplo vreme koje će pogodovati kako daljem razvoju moljca tako i brzom propadanju cime, ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od ove štetočine.

Mere kontrole krompirovog moljca treba prilagoditi stanju useva na parceli i vremenu vađenja krompira, te se predlaže obavezan obilazak useva i utvđivanje stanja biljaka na parceli.

Suzbijanje lisnih vaši na voću

Kod ranog sortimenta gde je vađenje u toku ili se uskoro očekuje i gde je propala cima, preporučuju se sledeće mere:

  • Krompir treba vaditi u što kraćem roku. Nikako ne treba ostavljati krompir na parceli izložen napadu moljca;
  • Nakon vađenja, krompir treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C);
  • Skladišta krompira treba na svim otvorima da budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

 

Kod kasnog sortimenta i kod useva koji se neće vaditi u skorije vreme, preporučuju se sledeće mere:

  • Održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola;
  • Sprovođenje hemijskih mera zaštite, primenom insekticida

Izvor: PIS