Naslovna Poljoprivreda Premijum proizvodi vojvođanskih malih proizvođača spremni za Japan

Premijum proizvodi vojvođanskih malih proizvođača spremni za Japan

197
0

Prehrambeni premijum proizvodi iz Vojvodine će se uskoro naći na tržištu Zemlje izlazećeg sunca, javlja Agrosmart. Prvi kontakti sa potencijalnim japanskim trgovinskim partnerima uspostavljeni su nakon završetka programa pod nazivom „Jačanje konkurentnosti prehrambenih proizvoda Vojvodine“. Dotični program, namenjen edukaciji domaćih proizvođača o japanskom tržištu, realizovan je aktivnošću Razvojne agencije Vojvodine (RAV) uz aktivnu podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Program je otpočeo pre dve godine, u septembru 2021. U tom periodu su RAV i sanitarna inspektorka za prehrambenu industriju u Japanu Akiko Terasava obilazili kompanije i gazdinstva koja imaju bar jedan gotov proizvod prerade. Obilazila su se i mikro i mala preduzeća, kao i preduzetnici iz oblasti organskih, zdravih i premijum proizvoda.

YouTube Screenshot
Izvor: Vojvodina Development Agency

Krajnji i najvažniji cilj projekta, kako ističu predstavnici RAV-a i JICA-e,  bio je da kompanije steknu uvid u japansko tržište i započnu izvoz. RAV bez prestanka radi na pronalaženju adekvatnih programa sufinansiranja u vidu subvencija i povoljnih kredita. Pritom, pomaže malim vojvođanskim proizvođačima u pronalaženju novih tržišta, poput Japanskog. Sa njene strane, gospođa Terasava je pomagala proizvođačima da poboljšaju sistem upravljanja kvalitetom u proizvodnji prehrambenih proizvoda. To je, između ostalog, uključivalo podučavanje u oblasti primene 5S sistema.

„Sajmovska“ završnica

Odabrane kompanije prisustvovale su radionicama o izvozu u Japan. Predstavnici istih sticali su znanja o karakteristikama japanskog tržišta i japanskoj poslovnoj etici. Držala su se predavanja i o japanskom tržištu hrane, te uvoznim procedurama i procesu karantina za prehrambene proizvode. Aktivno se govorilo i o logistici i osiguranju proizvoda, pritom i dizajnu i obeležavanju proizvoda, kao i carinskim procedurama.

YouTube Screenshot
Izvor: Vojvodina Development Agency

Program je zvanično okončan svojevrsnim „mini-sajmom“ vojvođanskih premijum proizvod. Događaj je upriličen 8. juna u Vili Stanković u Čortanovcima. Tokom manifestacije, bezmalo 9 domaćih proizvođača premijum hrane predstavili svoju delatnost japanskoj poslovnoj zajednici aktivnoj u Srbiji.

Događaj je bio svojevrsno kulinarsko iskustvo. Prisutni su imali priliku da probaju izvrsnu vojvođansku zdravu hranu. Isticali su se proizvodi od tartufa, te organski džem od malina, prirodna vina i drugi.

YouTube Screenshot
Izvor: Vojvodina Development Agency

Brojne vojvođanske kompanije koje su predstavile svoje premijum proizvode. „Truff Truff“ je istupao sa svojim proizvodima od tartufa. Za organsku malinu istakao se „Real Red Raspberry“. Interesantno je navesti i proizvodnju namaza od leblebije, gde je firma „Patewski“ prednjačila. „Om made“ je takođe našao prostor na mini-sajmu sa svojim zdravim grickalicama, a „Granum“ sa podjednako zdravom hranom. A kako je proizvodnja meda maltene sinonim za srpska mini-preduzeća, „Bliss Honey“ je branio pčelarske boje na manifestaciji. Vinarije „Baša“ i „Sagmeister“ su pokrivale pomalo zapostavljen prostor proizvodnje vina. I na koncu, proteinski napici od kozijeg mleka firme „Carpe Diem“ su zaključili krug malih proizvođača.

Srpski premijum proizvodi nastavljaju ekspanziju ka Istoku

Širenje ka Japanu je tek jedan od mnogih poteza srpskih proizvođača da se okrenu ka istočnom tržištu. Podsećamo da su skoro potpisani ugovori gde bi se, između ostalog, srpski med izvozio u Kinu. Slični ugovori su potpisani i sa predstavnicima iz Indije, a u fazi razvoja je i potencijalno širenje ka Saudijskoj Arabiji i Bliskom Istoku uopšte. Naravno, ne treba zaboraviti ni skorašnje ugovore potpisane sa čelnicima privrede u Ugandi, gde bi se i sirovine i gotovi prehrambeni proizvodi obe zemlje prodavali na ta dva tržišta.

Izvor: Agrosmart

Pogledajte i: Srbija i Uganda partneri sa uklapajućim ekonomijama, tvrde čelnici, Srbija i Uganda sarađuju u oblasti poljoprivrede i turizma, Srpski proizvođači će izvoziti jabuke u Kinu, Ministarstvo pregovara sa strancima o izvozu srpskih malina, Moguća saradnja Srbije i Indije u poljoprivrednom sektoru, Srpski med u Kini po prvi put

 

Prethodni tekstMinistarstvo odobrava hlorpirifos samo za šećernu repu
Sledeći tekst„Al Dahra“ pokreće program obrazovanja mladih poljoprivrednika