Naslovna Poljoprivreda Problem skladištenja krompira usled zabrane sredstva protiv klijanja

Problem skladištenja krompira usled zabrane sredstva protiv klijanja

812
0

Uveliko se vadi krompir širom Srbije. Svi manji proizvođači zbog loše cene moraju da krenu da krompir stavljaju u kakva-takva skladišta.

Većina tih skladišta su zapravo hladne prostorije sa određenom vlažnošću, gde se dodaje potpuno bezopasno sredstvo hlorprofam koje sprečava klijanje krompira.

Međutim, problem se javlja pošto je EU zabranila ovo sredstvo, a srpski domaćini tek sada saznaju da im ono više ne može zaštititi krompir. To znači da veliki broj manjih proizvođača koji imaju od tri do četiri hektara krompira i u ovom trenutku ne žele da ga prodaju zbog veoma loše cene, jednostavno nemaju rešenje.

Srbija se, dakle, nalazi u teškoj poziciji, jer uskoro, osim krompira, neće imati čime da se prska suncokret, a biće ukinut i veliki broj fungicida i insekticida.

Zašto je Srbija zemlja koja mora da poštuje odluke na nivou EU, za emisiju „Bolja zemlja“ govorio je prof. dr Bojan Konstantinović, direktor departmana za fitomedicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Foto: Printscreen/YouTube

„Poljoprivredni proizvođači nisu dovoljno informisani u vezi sa ovom temom. To nije ništa novo, jer je Srbija odlučila da selektivno prati zakonsku regulativu EU, kojoj težimo, a ta regulativa ide u tom smeru da zabranjuje sve one molekule za koje se tamo negde proceni da nisu u potpunosti bezbedni po ljudsko zdravlje“, kaže prof. dr Konstantinović.

To znači da Evropska komisija zabranjuje sve proizvode za koje niko ne iskaže želju ili nameru da ih brani opsežnim i skupim istraživanjima, kojima bi se dokazalo da su oni apsolutno bezbedni.

Foto: Pixabay

„Nije pravilo, ali se često dešava da to Evropska komisija uradi. To bi značilo da će sve više jeftinih pesticida da bude ukinuto, dok će na tržištu ostati samo oni skupi koji su pod patentnom zaštitom. Takvih je sve manje, ima jako malo novih molekula, a sve više onih kojima patentna zaštita ističe i koji se masovno i jeftino proizvode, pre svega u Kini“, navodi profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Mnoge supstance ostatak sveta izuzev Evrope nije ukinuo niti suspendovao, ali Srbiju obavezuje Zakon o zaštiti bilja iz 2009. da sluša regulativu EU.

Detaljnije o ovoj temi pogledajte u VIDEO prilogu gostovanja profesora Konstantinovića u emisiji „Bolja zemlja“ na TV Happy.