Naslovna Proizvodnja mleka Procedura za kontrolu mleka u Srbiji – kako izgleda, ko je obavlja,...

Procedura za kontrolu mleka u Srbiji – kako izgleda, ko je obavlja, etc.

107
0

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je pozvalo poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom mleka da se jave Direkciji za nacionalne referentne laboratorije. Tamo mogu izvršiti sve potrebne analize radi provere kvaliteta mleka.

Tokom pregovora o otkupnoj ceni mleka, istaknuto je da pojedine mlekare snižavaju otkupnu cenu zbog tvrdnji o padu kvaliteta tog proizvoda. Tada je naglašeno da je laboratorija za analizu kvaliteta i bezbednosti mleka dostupna svim poljoprivrednim proizvođačima u svakom trenutku, pružajući im mogućnost da obave analize ili dodatnu proveru ako je potrebno ili imaju bilo kakve sumnje u rezultate analiza kvaliteta mleka. Postojalo je upozorenje već duže vreme da analize uglavnom sprovode mlekare, što stvara osnovu za nepravedno formiranje otkupne cene, te je istaknuto da je vreme da se poljoprivrednici aktiviraju i zaštite svoje interese.

Izvor: Shutterstock/Parilov

Nešto detaljnije o analizi mleka

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da postoji utvrđena zakonska obaveza da se ove analize obavljaju na mesečnom nivou i važi za svakog proizvođača mleka. Nadležni objašnjavaju da u Srbiji ove analize obavljaju akreditovane laboratorije, ali i interne laboratorije mlekara, koje ih sprovode u okviru planova samokontrole koje izrađuju mlekare, a koje odobrava Uprava za veterinu i veterinarske inspekcije.

Napominju da je broj analiza koje rade interne laboratorije mlekara značajan i da se one nalaze pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Izvor: Shutterstock/panuwat phimpha

Istovremeno, akreditovana laboratorija Direkcije za nacionalne referentne laboratorije obavlja analize sirovog mleka. Te analize joj dostavljaju različiti komitenti, a najviše po zahtevu mlekara. Direkcija od 1. januara ove godine naplaćuje svoje analize mleka putem taksi, a sav prihod se sliva u državni budžet. Oprema koju poseduje daje toj laboratoriji značajan kapacitet. U idealnim optimalnim uslovima moguće je da bude pregledano čak 5.000 uzoraka u dve smene dnevno.

„Uzimajući u obzir broj proizvođača mleka koji trenutno ostvaruje pravo na premiju i stavlja mleko u promet, ovaj kapacitet obezbeđuje i više nego što su potrebe naših proizvođača“, apostrofiraju u Ministarstvu.

Izvor: Shutterstock/Chokniti-Studio

Inspekcija i proizvođači

Kako se ističe, da bi se bolje razumela tema prihvatanja rezultata ispitivanja mleka u internim laboratorijama i referentnim laboratorijama, potrebno je razmotriti koncept službenih kontrola. Prema objašnjenju nadležnih, interne laboratorije u mlekarama su pod nadzorom veterinarske inspekcije. Dotične su obavezne da svoj rad ocenjuju učešćem u međulaboratorijskim proverama sa akreditovanim laboratorijama.

Naravno, postoje situacije kada postoje neslaganja u rezultatima ispitivanja u odnosu na propisane standarde. Šta onda raditi kada postoji takva sporna situacija? Pa, u tom slučaju, inspektor može zatražiti dodatno ispitivanje istih uzoraka u eksternoj akreditovanoj laboratoriji. Tada se smatra da je relevantan rezultat dobijen od strane spoljne, odnosno referentne laboratorije, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: Pixabay

Dodaju da nezadovoljna stranka može osporiti rezultate internih laboratorija mlekara. Uz to, može i zahtevati, posredstvom veterinarske inspekcije, sprovođenje službene kontrole i uzorkovanja radi otklanjanja sumnji u vezi sa rezultatima ispitivanja.

U zaključku, ističu da proizvođač može doneti uzorak na ispitivanje nezavisno. Ali u tom slučaju rezultat može biti osporen od strane mlekare, imajući u vidu da predstavnik mlekare nije prisustvovao uzorkovanju i slično. Stoga, u takvim situacijama je najbolje insistirati na službenom uzorkovanju.

Izvor: AgroTV