Naslovna Proizvodnja mleka Proizvodnja mleka: otkupna cena među najvišim u Evropi

Proizvodnja mleka: otkupna cena među najvišim u Evropi

79
0

Proizvođači mleka u Srbiji trenutno za litar mleka dobijaju više otkupne cene nego farmeri u država Evropske unije, tvrde predstavnici ove industrije.

Image by Thomas from Pixabay

Glavna firma u tom sektoru, „Imlek“, izjavila je da neće smanjivati trenutnu visoku otkupnu cenu mleka u Srbiji, iako je ona jedna od najviših u Evropi. Oni su najavili da će zadržati otkupne cene na postojećem nivou sve dok ne procene prinose i kvalitet hrane za životinje iz nove žetve. „Tek kada se ostvare određeni rezultati i kada bude bio potvrđen kvalitet hrane za stoku, kompanija će zajedno sa svojim dobavljačima ustanoviti prostor za zajedničke uštede“, stoji u saopštenju.

Muke oko mleka – šta nam je činiti?

Firma je objavila da će nastaviti praksu redovnog i pravovremenog plaćanja svojim saradnicima. Takođe, krajem prethodne nedelje, firma je ponovila istu obaveštenje, navodeći da će prosečna cena isplaćena farmama za sirovo mleko u Srbiji tokom marta biti viša od 70 dinara po litru.

Image by 165106 from Pixabay

Isto tako, istakli su da je ova cena rekordno visoka, s obzirom na to da je otkupna cena mleka u EU u poslednjem periodu pala na 40 evrocenti ili niže. „U skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede, u proteklom periodu i pored velikih tržišnih turbulencija „Imlek“ nije značajnije snižavao otkupnu cenu mleka i nije kasnio sa plaćanjem ka svojim dobavljačima“, naglašeno je u saopštenju.

Tokom prvog kvartala prethodne godine, tržište mleka je ušlo u fazu opadanja ciklusa. Analitičari su objasnili da je glavni razlog za smanjenje cena na tržištu mleka bio rast proizvodnje među najvećim svetskim izvoznicima mlečnih proizvoda. Ponuda mleka u EU i SAD-u je rasla tokom 2022. godine, kao i početkom prethodne godine, kao odgovor na relativno visoku profitabilnost proizvodnje mleka u tom periodu, uprkos konstantnom rastu troškova.

Image by Manfred Richter from Pixabay

Situacija „spolja“

Prema izveštajima evropskih medija, cene sirovog mleka u EU su u februaru ove godine blago opale zbog povećanja ponude sirovog mleka na domaćem tržištu, stabilizacije tražnje za puterom i smanjenog interesovanja stranih kupaca za sirovim mlekom.

Podaci Evropske komisije za februar ove godine pokazuju da je prosečna cena ovog proizvoda u EU iznosila 46,34 evrocenta po kilogramu, što je za 0,8% niže u poređenju sa januarom. U odnosu na februar 2023, cena u EU je opala za 15,1%. U istom mesecu, cena sirovog mleka u Ukrajini iznosila je u proseku 40 evrocenti. Među vodećim proizvođačima i izvoznicima mlečnih proizvoda, cene sirovina su porasle samo u Poljskoj, dostigavši 47,86 evrocenti u poređenju sa januarom ove godine.

Photo by Chris Haws on Unsplash

U februaru su, u odnosu na januar, nabavne cene sirovog mleka ostale nepromenjene u:

 • Nemačkoj
 • Danskoj
 • Španiji
 • Italiji
 • Portugaliji
 • Mađarskoj
 • Sloveniji
 • Malti
 • Kipru.

Nasuprot tome, u odnosu na januar, sirovo mleko je pojeftinilo:

 • u Češkoj na 42,48 evrocenti po kilogramu
 • u Francuskoj na 45,96 evrocentiž
 • u Litvaniji na 42,68 evrocenti
 • u Holandiji na 44,75 evrocenti
 • u Slovačkoj na 42,01 evrocent.
Image by jacqueline macou from Pixabay

„The Dairy News Global”, portal specijalizovan za teme iz mlečne industrije, oglasio se na ovu temu. Izvestio je da farmeri nisu zadovoljni ponuđenim nabavnim cenama od strane kompanija za preradu. Predsednik Udruženja nezavisnih proizvođača mleka, Adrijen Lefevr, dodao je i svojih par (evro)centi. Izjavio je tim povodom da mnogi farmeri smatraju da su trenutne cene suviše niske da bi pokrile troškove proizvodnje.

Izvor: AgroTV