Naslovna Poljoprivreda Proizvodnja vina: 2020 vs 1889

Proizvodnja vina: 2020 vs 1889

82
0
U Srbiji, spravljanje vina je praksa koja jako dugo traje. Štaviše, naši vinari se jako lepo kotiraju i u regionu i šire. Ali da li je sve kako treba? Kada se pogledaju brojke, kako stojimo sa proizvodnjom u poređenju sa pretprošlim vekom?

Kada se prolazi kroz opštine Topola i Aranđelovac, upoređuje se ovaj ustanički kraj sa Toskanom zbog lepih pejzaža prošaranih vinogradima. Obnova vinogradarstva u ovom delu Srbije u poslednjih dvadesetak godina je vidljiva, ali se često zanemaruje šira slika: da je cela Srbija u prošlosti izgledala slično kao danas ovaj deo Šumadije i da je proizvodnja vina bila značajnija.

Photo by ALEXANDRA TORRO on UnsplashPoređenjem podataka FAO za 2020. i popisa vinograda iz 1889., uočavaju se promene. Podaci za 1889. nisu uporedivi s današnjim, jer su teritorijalne granice bile različite. Srbija je tada proizvodila 83,2 hiljade tona vina na 43.305 hektara vinograda, dok je uticaj filoksere doveo do smanjenja proizvodnje na 12 hiljada tona do 1901. godine.

Koliko smo ranije proizvodili vina?

Borba protiv filoksere vodila se putem uklanjanja starih vinograda i sadnje novih na američkoj podlozi, što je dovelo do prevazilaženja proizvodnje iz 1889. godine sa 85,6 hiljada tona vina do 1908. U 2020, Srbija je proizvela 27,3 hiljade tona vina, što predstavlja tačno trećinu proizvodnje iz perioda od pre 130 godina!

Photo by Klara Kulikova on Unsplash

Po proizvodnji vina u 2020, Srbija je bila na 37. mestu u svetu, uporediva sa Belorusijom i Turskom. Proizvodnja vina je izuzetno promenljiva u svim zemljama, pa se i rangiranje zemalja često menja. Rumunija, Mađarska, Bugarska, Severna Makedonija i Hrvatska imale su veću proizvodnju vina od Srbije među susednim zemljama.

Kada se uporedi proizvodnja vina sa podacima iz 1889, sve zemlje, izuzev Srbije, zabeležile su rast. Najveći rast zabeležen je u Rumuniji, dok je Hrvatska, unutar teritorije Austro-Ugarske, imala veći relativan pad proizvodnje u poređenju sa Srbijom, sa smanjenjem od 59%.

Izvor: Wine Vision by Open Balkan zvanični sajt

Rekordna površina pod vinogradima u Srbiji zabeležena je tokom sredine pedesetih godina dvadesetog veka, premašujući 130.000 hektara. Međutim, u trećoj deceniji dvadeset i prvog veka, ova površina se smanjila na manje od 20.000 hektara.

Što se tiče proizvodnje, rekordan iznos postignut je 1982. godine, dostigavši 299 hiljada tona. U 2020. godini, proizvodnja ovog pića bila je za 91% manja u odnosu na rekordni nivo, odnosno predstavljala je samo 9% rekordne količine.

Izvor: AgroTV

Pogledajte i: Put vinove loze do apoteoze! Izvoz srpskog vina u rastu od 25%, Vinogradarstvo Srbije i novi horizonti: kako sporazum sa Kinom otvara nova vrata?