Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Proređivanje u zasadima voća: zašto je bitno?

Proređivanje u zasadima voća: zašto je bitno?

74
0

Ovo vreme, nepredvidivo, čas hladno, čas vrelo, nije idealno. Ali proređivanje u zasadima voća treba obaviti, kao i druge mere. O tome više priča Velimir Stanojević, diplomirani inženjer Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Čačka.

Foto: Pixabay/Peggychoucair

Stanje voća zavisi od adekvatnih mera.

Razumevanje tehnika pomotehnike u modernom voćarstvu ima izuzetnu važnost jer se putem ovih postupaka obavljaju operacije koje utiču na procese rasta i razvoja voćaka. Ovi postupci obuhvataju intervencije nad pupoljkom, oblikovanje kore, uspostavljanje optimalnog ugla grananja, obrezivanje letorasta, kao i obrezivanje poluskeletnih grana i rodnog drveta.

A evo i šta treba primeniti…

Rez nad pupoljkom, rovašenje, formiranje uglova, pinciranje i prikraćivanje mladara

Rez nad pupoljkom je česta praksa kod skraćivanja sadnice ili centralne grane, dok se ređe koristi kod obrezivanja bočnih izdanaka.

Rovašenje podrazumeva sečenje kore iznad ili ispod pupoljka ili različitih kategorija izdanaka. Kada se vrši iznad pupoljka, cilj je da se podstakne njegovo buđenje i formiranje novih izdanaka, dok se iznad izdanaka rovašenje primenjuje radi poboljšanja ili ubrzanja rasta. Rovašenje ispod pupoljka ili izdanaka se obavlja radi smanjenja rasta i usmeravanja ka formiranju cvetnih pupoljaka.

Formiranje ugla prema matičnoj grani se koristi na izdancima koji razvijaju bočne grane na centralnoj ili vodilici. Ova tehnika se primenjuje pre nego što izdanci stasaju u drvene delove. Štipaljke, isečeni komadi stiropora ili čačkalice su efikasni i ekonomični alati za oblikovanje uglova prema matičnoj grani.

Formiranje ugla prema horizontali je tehnika koja zavisi od specifičnosti sorte, odnosno mesta gde se formiraju cvetni pupoljci. Pravilno formiran ugao omogućava lako izvođenje ove operacije, dok nepravilan ugao može rezultirati pucanjem grane ili stvaranjem neželjenih pregiba.

Foto:Pixabay

Pinciranje i skraćivanje mladara ima za cilj kontrolu rasta ili podsticanje buđenja pupoljaka u pazuhu lista, odnosno formiranje novih izdanaka. Ukoliko je potrebno usporiti rast, vrši se uklanjanje vrha mladara, dok se skraćivanjem iznad poslednjeg normalno razvijenog lista podstiče rast novih, prevremenih mladara.

Loretovanje, proređivanje, prikraćivanje starih grana i starog drveća

Loretovanje je procedura koja se obično sprovodi kasnije tokom vegetacije kako bi se stimulisalo buđenje pupoljaka koji bi inače ostali u stanju mirovanja. Ova tehnika se primenjuje uglavnom na gornjem delu izboja, posebno kod uzgojnih oblika poput vretena ili kordunice.

Foto: Youtube

Proređivanje i skraćivanje poluskeletnih grana se koristi tokom rezidbe radi održavanja rodnosti, što čini deo periodične obnove rodnog drveta. Bočna razgranjenja se obično ne uklanjaju potpuno već se prave kosim rezom na čep kako bi se podstakao ponovni rast letorasta. S druge strane, skraćivanje poluskeletnih grana se obično vrši na granama koje nisu glavne, imaju slabiji rast i nalaze se niže ili sa strane.

Skraćivanje starih rodnih grana podrazumeva da se rezom iznad rodnog čvora aktiviraju pupoljci koji su bili u stanju mirovanja i koji će razviti nove izdanke, pri čemu je važno da rez bude izveden pod odgovarajućim uglom u odnosu na spavajući pupoljak. Ove intervencije se uglavnom preporučuju na mladim rodnim granama.

Izvor: AgroPress