Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina ProWine u Šangaju: prijave u toku, odazovite se!

ProWine u Šangaju: prijave u toku, odazovite se!

61
0

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije i ove godine organizuju nastup domaćih privrednika u okviru Nacionalnog štanda na vodećem kineskom međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića „ProWine Shanghai“ 2024. Prema tome, firme zainteresovane za učešće na ovom sajmu mogu se prijaviti do petka, 24. maja, objavila je Razvojna agencija na svom zvaničnom sajtu.

Izvor: PROWEIN zvanični sajt

Naravno, čitaoci „Bolje zemlje“ će prepoznati ime ovog sajma. Ali treba da istaknemo sledeće; u pitanju je ProWine. Ne ProWein, ProWine. ProWein festival je, zapravo, roditeljski festival ovom. On se konkretno održava u Dizeldorfu, i svakako smo ga pokrivali ranije (i nastavićemo, jer kvalitet prepoznaje kvalitet). No, naš fokus danas je na Šangaj i na sve čari koje očekuju domaće proizvođače tamo.

Prema tome, overimo malo propozicije konkursa i još par zanimljivih stavaka.

Izvor: ProWein zvanična Fejsbuk stranica

ProWine detaljnije

Sajam ProWine u Šangaju zakazan je za period od 12. do 14. novembra. On predstavlja, kao što rekosmo, lokalnu verziju poznatog sajma ProWein u Diseldorfu i postao je ključni događaj u Kini za industriju vina i alkoholnih pića od svog debija 2013. godine. Svake godine oko 800 izlagača iz 39 zemalja predstavlja svoje proizvode na sajmu, koji privuče više od 20.000 posetilaca iz profesionalne sfere.

Srpsko vinogradarstvo i vinarstvo su se pokazali kao brzorastuće grane privrede, a Kina je među najvećim svetskim uvoznicima vina, pružajući domaćim vinarijama priliku za jačanje prisustva na tom tržištu. Prethodni nastupi srpskih vinara na međunarodnim sajmovima u Šangaju bili su uspešni, rezultirajući potpisivanjem brojnih sporazuma sa kineskim partnerima. Dodatni podsticaj srpskim proizvođačima daje i sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, koji će postepeno ukinuti carine na vino u narednih pet godina, a na rakiju u narednih 10 godina.

Izvor: ProWein zvanična Fejsbuk stranica

Prilikom prijavljivanja za učešće, prednost u ocenjivanju će imati faktori kao što su:

  • visina izvoza u 2023. godini
  • broj zaposlenih
  • godišnja proizvodnja boca u prethodne dve godine (2022. i 2023.)
  • prisustvo na tržištu NR Kine u istom periodu.

Detalji o prijavi i prateća dokumentacija dostupni su na veb stranici Razvojne agencije Srbije. Rok za prijave je petak, 24. maja 2024. godine, a treba ih poslati putem elektronske pošte na adresu: nina.mirkovic@pks.rs.

Izvor: AgroTV