Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Radanska ruža“ revisited

„Radanska ruža“ revisited

91
0

Našim čitaocima je ime „Radanska ruža“ i te kako poznato. Naposletku, pokrivali smo ih nešto ranije, i drage volje ćemo to učiniti opet.

Izvor: Radanska ruža – zvaničan Fejsbuk profil

Srpski proizvođači voća i povrća, zajedno sa domaćim potrošačima, vide Srbiju kao prepoznatljivog i uglednog proizvođača. Međutim, da bi se takva reputacija potvrdila, neophodno je priznanje iz inostranstva. Preduzeće „Radanska ruža“ iz Grgurevca kod Lebana dobilo je upravo takvu potvrdu sa zahtevnog evropskog tržišta, tačnije iz Austrije i Nemačke.

„Radanska ruža“ već godinama gaji povrće i voće na organski način. Njihova priča je počela s primarnom proizvodnjom paprike i paradajza, ali su ubrzo proširili delatnost i na preradu, tako da sada u svom pogonu u Lebanu proizvode finalne proizvode od sopstvenih organskih sirovina, izveštava „AgroTV“.

Izvor: Radanska ruža – zvaničan Fejsbuk profil

„Radanska ruža“ mnogo čega pruža…

Na organsku proizvodnju povrća odlučili su se pre sedam godina, kada su našli partnera iz Austrije zainteresovanog za otkup prerađenog organskog povrća. Danas, zajedno sa nekoliko kooperanata, obrađuju oko pet hektara i godišnje beru desetine tona visokokvalitetnog organskog povrća.

„Radanska ruža“ je odmah po osnivanju za preradu krenula u primarnu proizvodnju, da bismo imali jedan zaokruženi proces. I 2017, znači nakon dve godine, odmah smo ušli u avanturu organske primarne proizvodnje. Sada imamo pet kooperanata, svi zajedno imamo oko pet hektara pod povrćem i nešto malo voća. Od povrća, primarne su paprika i paradajz, i još 42 biljke zbog diverziteta u organskoj proizvodnji. Od voća imamo organsku malinu i organsku šljivu, i one su zadasi koji tek treba da daju pun rod“, veli Slobodanka Pavlović, predstavnik „Radanske ruže“.

Izvor: Radanska ruža – zvaničan Fejsbuk profil

Idealni uslovi, idealni prinosi

Proizvodnja se odvija kako na otvorenom polju, tako i u plastenicima, omogućavajući im da tokom većeg dela godine imaju dovoljno povrća za preradu. Zahvaljujući tome, godišnje proizvedu više od 100.000 jedinica gotovih proizvoda.

Ispostavilo se da je područje na kojem se bave uzgojem povrća gotovo idealno za organsku proizvodnju. Ova regija je ne samo čista od zagađenja, već joj odgovara i specifična mikroklima, što dodatno pogoduje uspešnom uzgoju.

Izvor: Radanska ruža – zvaničan Fejsbuk profil

Ove sezone u „Radanskoj ruži“ su maksimalno iskoristili svoje kapacitete i očekuju prinos od 40 do 50 tona paprike. Slobodanka iz ove firme objašnjava da, kada je reč o paradajzu, nije sklona prognoziranju jer, bez plastenika, rod varira – nekad je izuzetno dobar, a nekad gotovo neznatan. Iako u plastenicima prinosi jesu veći zbog kontrolisanih uslova, ne planiraju prebacivanje celokupne proizvodnje pod plastenike.

Svi u firmi poseduju po jedan ili dva plastenika koji se uglavnom koriste za zaštitu paradajza od bolesti poput plamenjače i pepelnice. Ovakav način proizvodnje omogućava im da uspešno ispune zahteve svog partnera iz Austrije, koji pred svaku sezonu definiše potrebne količine za austrijsko i nemačko tržište.

Izvor: Radanska ruža – zvaničan Fejsbuk profil

Slobodanka dodaje da su imali sreće jer se, kako se kaže, sreća prati hrabre – upustili su se u avanturu organske proizvodnje i našli partnera s kojim su izgradili pravu partnersku vezu, a ne samo kupac-prodavac odnos. Od 2017. godine, ovaj partner ih kontinuirano podržava, čak je na početku i finansirao deo posla dok nisu stali na čvrste noge. U „Radanskoj ruži“ koriste kamilicu za tretiranje povrća kao deo organske proizvodnje, dok ostale biljke delimično služe za ishranu radnika, a paradajz, paprika, beli luk, plavi patlidžan i druge kulture idu direktno u preradu.

Kontrola rigorozna, al vredi

Uz organsku proizvodnju dolazi i stroga kontrola upotrebe hemikalija, što doprinosi smanjenju obima proizvodnje. Slobodanka objašnjava da je, iako je proizvodnja ograničena, u poslednjih desetak godina situacija značajno poboljšana jer je tržište sada snabdeveno organskim preparatima. Ovi preparati moraju biti odobreni od strane Ministarstva poljoprivrede Srbije i moraju se nalaziti na listi dozvoljenih sredstava Evropske unije.

Izvor: Radanska ruža – zvaničan Fejsbuk profil

Slobodanka ističe da EU svake godine pooštrava svoje regulative i zahteve prema organskim proizvođačima. To znači da se lista odobrenih sredstava neprestano menja i podvrgava strogoj kontroli. Ove promene zahtevaju da proizvođači svake godine prate ažurirane liste kako bi mogli da izvoze svoje proizvode na evropsko tržište.

Međutim, nije samo evropsko tržište zainteresovano za organsku hranu, već i domaće tržište pokazuje sve veći interes. Slobodanka napominje da se organski uzgojeno povrće i voće, kao i prerađevine, mogu uspešno plasirati na domaće tržište. Postoji jasno definisan put za plasman ovih proizvoda, što omogućava proizvođačima solidnu zaradu. Ona dodatno ističe da su cene finalnih organskih proizvoda u Srbiji značajno veće nego u Evropskoj uniji, što čini domaće tržište atraktivnim za proizvođače.

Izvor: 24 Sedam