Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Rana plastenička proizvodnja isplativa – al traži pare

Rana plastenička proizvodnja isplativa – al traži pare

67
0

U Pomoravskom okrugu traje rana plastenička proizvodnja. Orni povrtari uglavnom uzgajaju paradajz i papriku bez dopunskog zagrevanja. U proteklim godinama, neki proizvođači povrća odlučuju se za uzgoj ranih krompira, a stručnjaci iz oblasti poljoprivrede ističu da plastenička proizvodnja može biti profitabilna, iako zahteva značajna ulaganja i stalno učenje.

Savetodavac za povrtarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini Dragan Mijušković prokomentarisao je proizvodnju u ovom periodu. „Za uspešnu ranu plasteničku proizvodnju potrebno je ispuniti neophodne uslove,“ započinje Mijušković. „A to su optimalna toplota, osvetljenje kao i dovoljna količina kvalitetne vode i hraniva. Prednosti koje nam donosi rana plastenička proizvodnja ne ogledaju se samo u dobroj zaradi već i mogućnosti da se cele godine prodaju poljoprivredni proizvodi“.

Foto: Pixabay

Plastenička proizvodnja u ranim mesecima: šta još struka kaže?

U Pomoravskom okrugu, kako je istakao Mijušković, česti su usevi paradajza i paprike, pri čemu se proizvodnja obično odvija bez dodatnog zagrevanja. „Setva semena obavlja se od 15. januara pa sve do prve polovine marta,“ naglasio je. „To pre svega zavisi i od vremenskih prilika i učestalosti niskih temperatura. Sadnja rasada se obavlja od 25. marta pa do kraja aprila a berbu očekujemo od 1. juna pa do kraja prve dekade jula meseca. Profitabilnost između paprike i paradajza je ujednačena ali uvek, ako postoji tržište, prednost treba dati ljutoj paprici“.

U proteklim godinama, povrtari su počeli da se angažuju i u proizvodnji ranog krompira u plastenicima. Prema Mijuškovićevim rečima, važno je odabrati deklarisano seme veoma ranih i ranih sorti koje su naklijale. Takođe, istaknuto je da je bitno pravilno pripremiti zemljište i prekriti ga agrilom.

Povrtarstvo (Foto: Bolja zemlja)

„Naklijavanje je potrebno započeti mesec dana pre sadnje, najbolje je da klice budu 1-2 cm dužine. Naklijavanjem dobijamo rano ujednačeno nicanje, ujednačen usev i rano obrazovanje krtola,“ veli Mijušković. Kako naglašava, naklijavanje počinje pakovanjem i klasiranjem semenskog krompira u plitke gajbe. „One mogu biti drvene ili plastične. Njih slažemo jednu na drugu kako bi imali dobar dotok vazduha i svetlosti u periodu kaljenja,“ dodaje.

Visoki prinosi rezultat marljivog i preciznog rada

U nastavku izlaganja, stručnjak tvrdi da u periodu od dve nedelje krtole izlažemo temperaturnom šoku 1-2 stepena dnevno. „Tako da temperature treba da budu 18-20 stepeni. Proces se obavlja u mraku. U ovom periodu potrebno je održavati stalnu temperaturu i dobru ventilaciju tj. provetrenost,“ naglašava opet Mijušković. „Ovakve krtole imaju povećan broj klica koje su slabe i krte.  Zato ovakve krtole podvrgavamo procesu kaljenja, odlažemo ih u svetloj prostoriji, dobro provetrenoj sa temperaturom od 10 stepeni koja mora biti konstantna. Sve ovo ima za cilj da krtole ostanu kratke na 1-2 cm i očvrsnu – ne budu krte i lomljive“.

U Pomoravskom okrugu, mnogi povrtari se bave ranom plasteničkom proizvodnjom i ostvaruju visoke prinose, prateći trendove savremene plasteničke poljoprivrede. Prinosi su znatno veći nego pre 10 godina, a primetan je i napredak u primeni vodotopivih đubriva. Poljoprivredni stručnjaci ističu da je ključno za sve povrtare da izgrade poverenje kod svojih kupaca, a to će najbolje postići kroz kvalitet svojih proizvoda.

Izvor: Dobro jutro