Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Rana trulež i lukova muva; rešavanje problema u biljnoj proizvodnji

Rana trulež i lukova muva; rešavanje problema u biljnoj proizvodnji

439
0

Uz savete u ovom članku, rana trulež leske i lukova muva će biti sankcionisani po kratkom postupku u vašem voćnjaku ili povrtnjaku. Prodiskutujmo.

Izvor: ResearchGate

Prvo rana trulež

Prema Dr. Marku Injcu, rana mrka trulež (RMT) plodova leske pojavljuje se nakon oplodnje dok je ljuska još mekana.

Gljivica Sph. coryli izaziva nekroze ženskih cvasti, lišća, posebno sprovodnih sudova, što dovodi do poremećaja u ishrani plodova, kao i opadanja grozdova plodova i lišća. U vegetaciji su primećeni simptomi jake infekcije omotača (involukruma), dok su simptomi na ljuskama ploda znatno manje izraženi. Infekcije su bile prisutne i na lišću i peteljkama listova.

Foto: Pixabay

Omotač, koji je veoma značajan za ishranu i zaštitu plodova, u donjem delu je srasao sa plodom gde se nalazi hilum (pupak). Omotači su deblji od lišća, spolja imaju brojne dlačice, a na vrhovima se formiraju male loptice sa crvenim eksudatom. U lišću se sintetiše jedan deo hranljivih materija, dok se u omotačima sintetiše drugi deo hraniva za rast semena/jezgra plodova. Sph. coryli izaziva nekroze lišća, posebno omotača, smanjujući fotosintezu i time poremećujući ishranu plodova, što uzrokuje usporavanje rasta i pojavu RMT-a.

Endosperm i ljuska ploda poprimaju mrku boju. U početku rasta ploda, donji deo ljuske je povezan hilumom. Na preseku ploda može se videti da feniculum prolazi kroz endosperm do vršnog dela ploda, gde hrani seme. Ljuska vršnog dela ploda je čvršća i formira „kapu“, dok se donji, mekši deo uvija i formira karakteristične simptome RMT-a.

Foto: Pixabay

Rana trulež se može javiti i na plodovima u grozdovima kod kojih omotači pokazuju simptome fiziološkog poremećaja, često zbog poremećaja u ishrani ili zahteva za vodom. Seme je formirano, ali ne može da raste. Kod leske postoji dominacija rađanja i slaba stomatalna regulacija, što dovodi do toga da su plodovi na nižim grozdovima slabije snabdeveni vodom ili hranom, pa dolazi do pojave RMT-a. Slično se dešava i u grozdovima, gde samo neki plodovi ostaju zdravi dok ostali pokazuju simptome bolesti.

Onda lukova muva

E sad, dolazimo do lukove muve. Da li ste znali da jedna biljna kultura može biti izuzetno efektivna protiv ove napasti? E, ovde ćete naučiti – u pitanju je hajdučka trava! Saznajmo koji detalj više.

Image by NoName_13 from Pixabay

Hajdučka trava (Achillea millefolium) je izuzetno cenjena lekovita biljka koja se može naći kao gajena ili divlja. Tokom cvetanja, osušena nadzemna masa (herba) se koristi za pripremu uvaraka. Prvo se samelje 800 grama herbe, koja se potom potopi u 10 litara vode i kuva 30 minuta. Nakon toga, vreo uvarak se procedi i odmah sipa u dobro zatvorenu posudu, bez razblaživanja. Pre prskanja, uvaraku se dodaje 40 grama domaćeg sapuna na 10 litara. Uvarak od hajdučke trave se koristi za suzbijanje vašiju, stenica, tripsa i lukove muve, ali i kao sredstvo u biokontroli različitih vrsta pepelnica i rđe.

Izvori: Dobro jutro (1, 2)