Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Rezidba jagoda došla na red: šta i kako obraditi?

Rezidba jagoda došla na red: šta i kako obraditi?

81
0

Kako smo već kod sredine marta, treba da razmišljamo o rezidbi jagoda za ovaj mesec, što upozoravaju i stručnjaci iz PSSS Kragujevac. U prvoj polovini marta, u plastenicima je potrebno izvršiti čišćenje od starog lišća iz prethodne sezone. Ovo staro lišće treba ukloniti iz plastenika i uništiti. Nakon toga, preporučuje se primena bakarnih preparata radi zaštite, kako bi se sprečile bolesti i smanjio potencijal infekcije u zasadu.

U Šumadiji, jagode u plasteničkoj proizvodnji su u fazi razvoja od tri do pet listova, dok je na otvorenom polju ovo voće još uvek u stanju mirovanja, iako se u nekim delovima može primetiti početak rasta glavnog pupoljka.

„Sada je pravo vreme da se nakon rezidbe i izbacivanja starog lišća sa parcele primene bakarni preparati,“ veli Marija Ivanović. Savetodavac iz PSSS Kragujevac je naglasila zašto je ovo važno po finalni proizvod. „Oni će zaštititi biljke od antraknoze jagode, pegavosti lista, pepelnice, zatim od uvenuća biljke i bakteriozne pegavosti jagode. Fungicidnim tretmanom se dezinfikuju rane od rezova i ujedno se zasad štiti od širenja uzročnika bolesti“.

Plavo prskanje jagoda (i ostali detalji rezidbe)

U plastenicima u Šumadiji većina radova na uklanjanju lišća je gotova, dok će na otvorenom polju ove mere biti sprovedene u skorije vreme, u skladu sa vremenskim uslovima. Rezidba ili šišanje jagoda se vrši dezinfikovanim alatima, obično makazama, ručno ili nožem. Tokom ovog procesa, uklanja se kompletna lisna masa, dok se bokor ostavlja sa samo mladim izdancima.

Nakon uklanjanja ili rezidbe starog lišća, plavo prskanje se preporučuje da se obavi u roku od 24 sata. Pored bakarnih preparata, mineralna ulja se mogu dodati kako bi se smanjio broj prezimelih insekata. Najpogodnije vreme za prskanje je u najtoplijem delu dana.

Kod sorti jagoda koje imaju bujniji rast i više bokora, preporučuje se razbokoravanje. Ovaj proces podrazumeva uklanjanje viška bokora, ostavljajući optimalno 3 do 4 bokora. Previše bokora može dovesti do iscrpljivanja biljke i smanjenja kvaliteta plodova. Kod manje bujnih sorti, kao što su džoli, kleri, kvin eliza ili aprika, gde se formira manji broj bokora, treba zadržati najjače i najrazvijenije.

Izvor: Dobro jutro