Naslovna Poljoprivreda RZS: Ključni podaci o domaćoj poljoprivredi

RZS: Ključni podaci o domaćoj poljoprivredi

130
0

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je brošuru „Popis poljoprivrede 2023.“ prezentovanu na panelu EU u okviru 91.Međunaronog poljoprivrednog sajma. I sudeći po podacima koje ta Brošura nosi, postoje izvesni detalji o domaćem agraru na koje i te kako treba obratiti pažnju.

Image by Mario from Pixabay

RZS o starosti poljoprivrednika

Prema brošuri „Popis poljoprivrede 2023“ koju je RZS predstavio, u Srbiji postoji 508.325 poljoprivrednih gazdinstava. Od njih je čak 506.000 porodičnih. U poređenju sa prethodnim popisom iz 2018. godine, to predstavlja primetni pad od bezmalo 10%.

Starosna struktura nosilaca poljoprivrednih gazdinstava nije se značajno promenila. Naime, 44,7% njih je starije od 65 godina, dok je samo 0,9% mlađe od 25 godina. Najveći udeo mladih poljoprivrednika, oko 15%, beleže Subotica, Sombor i Šabac.

Foto: Pixabay

RZS o uzgojnim kulturama

U Srbiji se voćnjaci i vinogradi prostiru na 214.330 hektara, s tim da su šljive najzastupljenije među voćem, prema podacima iz brošure. Jabuke zauzimaju drugo mesto sa 13,2% voćnjaka, maline treće sa 9,5%, dok kruške pokrivaju 3,1% površina zasađenih voćem.

Među opštinama s najvećom proizvodnjom malina, Ivanjica prednjači s 2.041 hektarom, a slede Arilje, Bajina Bašta, Užice i Prijepolje. U vinogradarskoj proizvodnji najzastupljenije su sorte grožđa za vina sa geografskim poreklom, koje čine 57% ukupne proizvodnje, potom sorte za vina bez geografskog porekla, zatim stone sorte i grožđe za ostale namene.

Photo by Sergei A on Unsplash

Reč-dve i o šumarstvu

Obim radova na pošumljavanju u Srbiji porastao je tokom 2023. godine za 27% u odnosu na prethodnu godinu. Dok je u 2022. godini pošumljeno 1.366 hektara, prošle godine ta cifra je dostigla 1.729 hektara, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći porast pošumljavanja zabeležen je u Regionu Vojvodine, gde je povećanje iznosilo 49%, zatim slede regioni Južne i Istočne Srbije sa rastom od 39%. S druge strane, u Beogradskom regionu pošumljavanje je opalo za 14% u odnosu na prethodnu godinu, dok je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije zabeležen pad od 4%.

Radovi na podizanju plantaža i zaštitnih pojaseva smanjeni su za 332 hektara u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu. Izveštaj o podizanju i gajenju šuma u državnoj i privatnoj svojini temelji se na podacima javnih preduzeća „Srbijašume“ i „Vojvodinašume“, kao i javnih preduzeća nacionalnih parkova.

Izvori: AgroTV, AgroFin (1, 2)