Naslovna Zdrava Hrana Sa kojim problemom se susreću pčelari?

Sa kojim problemom se susreću pčelari?

514
0

Ekipa Bolje zemlje prošle nedelje obišla je Mladenovac, opštinu koja se nalazi jugoistočno od Beograda, kao i njegovu okolinu u severnom delu niske Šumadije.

Ovom prilikom razgovarali smo i sa Aleksandrom Markovićem, pčelarom, koji je, takođe, i član Udruženja pčelara Mladenovac. On nam je govorio o problemu sa kojim ne može da izađe na kraj i koji se stalno ponavlja. Naime, herbicidi, koji savršeno pomažu u zaštiti mnogih biljaka, nepovoljno utiču na pčele i njihovo zdravlje. Aleksandar je objasnio da voćari uopšte ne vode računa o tome da li će ova hemijska jedinjenja loše uticati na pčele.

Kada govorimo o stanju i uzgoju pčela, u ovom periodu je najbitnije da su one zdrave, objasnio je Aleksandar.

U mestu Kovačevac posetili smo i Pčelinjake Stanković, koji prave mnoge proizvode od meda i polena. Tako prave i pergu, jedan od najkvalitetnijih proizvoda od pčela. Ona predstavlja fermentisani polen, ali je devet puta kvalitetnija od njega, jer se brže i bolje usvaja u organizmu. Čitav proces dobijanja perge je dug, vrši se ručno i zato je cena ovog proizvoda malo jača.

Pored toga, Pčelinjaci Stanković bave se apiterapijom, koja je deo holističke medicine i podrazumeva upotrebu meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i lečenju bolesti.

Ovim Pčelinjacima je u planu da naprave i čuvenu api komoru, koja se koristi za inhalaciju vazduha iz pčelinjih košnica. Ova komora koristi se za lečenje respiratornih, ali mnogih drugih, oboljenja.