Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Sadnja voća u Zaječaru i Boljevcu

Sadnja voća u Zaječaru i Boljevcu

356
0

Sadnja voća u Zaječaru i Boljevcu, krajevima koje zvanično pokriva Poljoprivredna Savetodavna Stručna Služba Zaječar, još nije završena.

„Prolećna sadnja voća još nije završena. U principu ide dobro, samo što nisu bili dobri uslovi za jesenju pripremu, tako da su ljudi i sad pripremali zemlju i zato kasne sa sadnjom. Morali su još malo da je usitne i pripreme kako treba,“ rekao je Mihajlo Žikić savetnik za voćarstvo u PSSS Zaječar.

Na to je dodao da su uslovi dobri jer nema jakih mrazeva. Kako je istakao, sadnja će ovim tokom verovatno trajati do marta. „Prilikom sadnje uvek ide prihrana na osnovu analize zemljišta,“ naglasio je. „Što se tiče same sadnje u poslednje vreme preporučuje se, u zavisnosti od vlažnosti zemljišta, zalivanje vodotopivim đubrivima. Fosfornim đubrivima radi boljeg ukorenjavanja, eventualno još neki fitohormoni da bi biljka krenula u proleće kako treba. Ide obavezno i zaštita od divljači“

Sadnja voća paore zanemoća

U nastavku izjave stručnjaka, saznajemo da, pored onoga što se trenutno najviše sadi u ovim krajevima, raduje i povratak šljive. „Trenutno se sadi lešnik, orah, kruška i to je ono što je aktuelano poslednjih godina, a i šljiva se vratila u ovaj kraj,“ apostrofirao je Žikić. „Šljiva se vratila i to stenlej i čačanska rodna, one starije čačanske sorte, se više sade nego neke autohtone. Zbog otkupa i prerade stenlej je ovde u našem kraju dominantan“.

Image by Freepik

Naravno, izdvojio je i par trenutaka da se osvrne na stanje u starijim voćnjacima. „Još uvek su ekološkom mirovanju, nije krenula vegetacija. Malo je i zahladilo ovde kod nas, jutros je bilo minus četiri. Prošle godine smo u voćnjacima imali i mrazeve, rod nije bio nešto dobar, a ove godine su voćke u dobrom stanju i dobrom rodnom potencijalu za narednu sezonu. Kako će biti ovo proleće to već ne možemo da prognoziramo,“ veli on.

Antifrost zaštita je takođe ključna tema, i svakako je Žikić o dotičnoj prokomentarisao par reči. „To je u promilima u našem kraju. Maltene niko nema. Potreba je velika količina vode za njih a retko ko ima mogućnost da obezbedi toliku količinu vode. Osim starog dobrog paljenja slame, mnogi su se odlučili da svoje voćnjake osiguraju od mraza,“ zaključio je.

Izvor: Dobro jutro