Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Savetovanje junački prošlo; šta se saznalo oko voća?

Savetovanje junački prošlo; šta se saznalo oko voća?

569
0

U organizaciji Društva voćara Vojvodine i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu po 19. put zaredom je održano Savetovanje voćara. Budući da je prethodna godina bila izuzetno izazovna za voćare, nije iznenađujuće što je ovo Savetovanje privuklo veliki broj proizvođača, stručnjaka i kompanija u voćarskom sektoru.

Izvor: Poljoprivrednik
Fotograf: Goran Mulić

Savetovanje u detalj: šta struka veli?

Profesor dr Zoran Keserović, koji obavlja funkciju predsednika Društva voćara Vojvodine, osvrnuo se na proteklu godinu koja je bila izazovna za voćarsku industriju, s obzirom na vremenske nepogode. Istakao je da su voćari osim ulaganja u proizvodnju suočavali s problemima kao što su niske temperature tokom početka vegetacije, nepovoljni vremenski uslovi tokom perioda oprašivanja i oplodnje, naročito kod šljive i kruške, kao i visoke temperature nakon cvetanja.

Nažalost, situacija nije bila povoljna ni nakon toga, jer su olujni vetrovi uzrokovali velike štete, posebno u Fruškoj Gori, gde je uništeno 120 hektara savremenih voćnjaka jabuke i kruške opremljenih protivgradnom mrežom. „Sve to uticalo je na smanjenje voćarske proizvodnje u 2023. u odnosu na 2022. za oko 260.000 tona,“ naglasio je dr Keserović. „Najveće smanjenje zabeleženo je kod šljive oko 30.000 tona, a kod jabuke 105.000 tona.“

Izvor: Poljoprivrednik
Fotograf: Goran Mulić

Stoga je organizacija Savetovanja imala za cilj da istakne izazove s kojima se proizvođači suočavaju i kako da ih prevaziđu.

Profesor dr Keserović je naglasio važnost proređivanja plodova na vreme voćarima. Naime, prošle godine mnogi voćari su odugovlačili s proređivanjem i nisu ga obavili u ključnim fazama cvetanja i precvetavanja, što je imalo negativne posledice.

Izvor: Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu

Klimatski problemi obrazloženi

Postavljanje vetrozaštitnih pojaseva pruža stabilnost proizvodnji tokom olujnih vetrova, što je potvrđeno tokom prethodne godine gde su bili prisutni. Međutim, voćare zabrinjavaju visoke temperature ovog februara. Badem je već procvetao, a rane sorte kajsija su pred cvetanjem. Ukoliko bi u narednih pet do šest dana došlo do pojave mraza, sa temperaturom od -3 do -4°C, to bi moglo prouzrokovati značajne štete koštičavim voćnim vrstama.

Protiv niskih temperatura, efikasne mere borbe uključuju primenu antifrost sistema ne samo kod jabučastih, već i kod koštičavih voćnih vrsta, kao i zaštitu grejanjem, upotrebu vetrogeneratora, kao i ubacivanje toplog vazduha.

Izvor: Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu

„Ne treba zaboraviti ni tradicionalni, ali efikasan metod zadimljavanja, postavljanjem bala na svakih 5 metara oko zasada“, podsetio je profesor dr. Keserović. „Ovaj metod bi omogućio da se temperatura podigne sa -2,5°C na 1,5°C, što bi značajno smanjilo rizik od izmrzavanja osetljivih voćnih vrsta poput kajsije, trešnje i breskve.“

Profesor dr. Nenad Magazin upozorava da su zime sve kraće i blaže. Pritom, dodao je, mrazevi postaju sve učestaliji, posebno u aprilu, kao i pojava snežnih padavina. Da bi se donekle ublažile ove klimatske promene, neophodno je da voćari prilikom podizanja zasada primene preventivne mere, kao što je pažljiv izbor lokaliteta i odgovarajućih voćnih vrsta i sorti koje su otporne na mraz.

Ulaganje u proizvodnju je ključno za napredak. Veliku podršku voćarima pruža Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

I dalje previše izazova za voćare

Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, naglasio je da je prethodna godina obilovala brojnim prijavama na konkurse Sekretarijata. To je, kako naglašava, bilo rekordno. Najavio je da će i u tekućoj godini biti održani konkursi za proizvođače. Planiran je budžet od oko 1,4 milijarde dinara, ističe Petreš.

voćnjak u cvetu
voćnjak u cvetu

Izbor tema za ovogodišnje Savetovanje dodatno potvrđuje da se voćari suočavaju sa mnogim izazovima. Diskutovalo se o različitim aspektima, uključujući đubrenje jabuka, nove izazove u zaštiti ovog voća, tehnike berbe i čuvanja leske, primenu biostimulatora i bioprotektora u voćarstvu. Govornici su se dotakli i korišćenje biopesticida u proizvodnji hrane visokog kvaliteta. Pritom, pričalo se i o strategijama suzbijanja najznačajnijih patogena kod jabuka u modernoj voćarskoj proizvodnji.

Izvor: AgroTV