Naslovna Zdrava Hrana Seća li se neko Šljivka?! Ovaj stari srpski kolač bio je omiljena...

Seća li se neko Šljivka?! Ovaj stari srpski kolač bio je omiljena poslastica hajduka

Baka Ilinka iz okoline Kraljeva čitaocima Bolje zemlje otkriva kako ona pravu ovu zaboravljenu srpsku poslasticu.

1373
0
Foto: Pixabay

Sveže šljive i kukuruzno brašno, dva sastojka koja su bila dovoljna da se napravi ovaj veoma hranljiv kolačić. Možda ste nekada imati prilike da recept za Šljivka u kuvarima vaših baka ili prabaka, ali jedno je sigurno, danas retko ko pravi ovu poslasticu.

Šljivko je, ako ćemo da sudimo po sastojcima od kojih se pravio, očigledno dobio naziv po voću, a prvi put se pominjao još u vreme Otomanskog carstva.

Domaćice koje su ga tada pravile pričale su da je izuzetno hranljiv, i da se ne može pokvariti nikada, a pravio se bez aditiva. U nekim zapisima piše da se zato i koristio kao hrana za hajduke i srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova, pa čak i u vreme Prvog svetskog rata.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=317717415462450&set=a.119194628648064&type=3&theater

Danas originalnog Šljivka možda možete naći u okolini Zlatibora, Sirogojnu, ako naletite na baku koja ga i dalje pravi.

Baka Ilinka iz okoline Kraljeva čitaocima Bolje zemlje otkriva kako ona pravu ovu zaboravljenu srpsku poslasticu.

Recept za pravljenje ŠLJIVKA

Za početak se očiste sveže šljive od koštica, a potom ih stavite da se dobro skuvaju dok se smesa ne zgusne. Nakon toga dodaje se kukuruzno brašno da bi dobio na gustini, i od te smese prave se kolačići u obliku diska. Kada to odradite, ostavite ih da se osuše na suncu, a kasnije ih možete nanizati na konac i staviti na promaji da se dodatno prosuše. Kolač treba okretati kako bi se osušio ravnomerno.

Neki su čak diskove Šljivka uvijali u listove nekih biljaka, recimo kupus, kupine, borovnice i vezivali kanapom, pa je izgledao kao poklončić.

Pišite nam da li ste možda probali da napravite i vi Šljivka!