Naslovna Poljoprivreda Šećerna repa obiluje u Crepaji, ratari zadovoljni

Šećerna repa obiluje u Crepaji, ratari zadovoljni

414
0

U naselju Crepaja opštine Kovačica, ratari javljaju da je šećerna repa dobro rodila uprkos vremenskim neprilikama ove godine. Proizvođači tvrde da su zadovoljni ugovorenom otkupnom cenom koja trenutno iznosi 550 evra po vagonu.

Dragan Andrejević, uzgajivač šećerne repe iz Crepaje, je u intervjuu za RTV naglasio da obilne padavine od 50 litara po metru kvadratnom nisu nanele značajnu štetu prinosima. Budući da je otkupna cena zadovoljavajuća, ljudi poput Andrejevića su povećali zasade, kao i ulaganja u uzgoj.

šećerna repa
YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

„Za sada smo zadovoljni. Šteta nekih nismo imali, zaobišlo nas je jače nevreme. Sada čekamo da prođe avgust i početak septembra. I nadamo se sunčanim danima kako bi se povećala digestija,“ dodaje Andrejević, ističući kako će šećerna repa biti jedna od najisplativijih kultura ove godine. „Sa šećeranom smo mi već ugovore potpisali krajem prošle godine pred planove za setvu. Tako da je to skroz korektno. Dobili smo jako dobru cenu u odnosu na sve cene žitarica prošle jeseni. I cena šećerne repe sa bonusom izlazi 550 evra po vagonu.“

Andrejevićev sameštanin i kolega uzgajivač Dragan Jovanov tvrdi da će se već u ovo periodu znati cena kulture za narednu godinu. „Najverovatnije biće isto 55 evro centi plus PDV. Repromaterijal je jeftiniji nego na tržištu, semena, hemija. Prskali smo već sedam puta. A biće najverovatnije i osmi put jer to povećava visinu prinosa,“ ističe Jovanov.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Šećerna repa na 42.000 hektara

Treba naglasiti da se u Crepaji šećerna repa uzgaja tradicionalno na velikim površinama, delom i zbog toga što je najbliža šećerana u centru opštine. Međutim, premda su sami ratari zadovoljni, stručnjaci kažu da je sama proizvodnja šećera niža nego ikad. Agroekonomista Milan Prostran je istakao da je trenutno u Srbiji samo 42.000 hektara zasađeno šećernom repom. „Prošla godina je ekonomski stimulisala proizvođače, odnosno same fabrike su dale bolje cene. Repa je prošla bolje nego drugi usevi usled vremenskih nepogoda. Tako da se nadam da nećemo ugasiti industriju šećera. Proizvodili smo preko 700.000 tona šećera. Sada je to prepolovljeno, ali imamo za naše potrebe i za izvoz,“ apostrofirao je Prostran.

U Srbiji trenutno posluju dve najjače šećerane u regionu, od sveukupno 12 koje se bave proizvodnjom šećera. Kako se navodi u zvaničnim podacima bonitetne kuće „CompanyWall“, u Srbiji su „Suneko“ i „Hellenic Sugar Industry“ najveći proizvođači šećera. Tržište se i dalje održava, ali struka upozorava da je svakako proizvodnja u padu, pogotovo ako se uporedi sa proizvodnjom iz 2016. i 2017. godine.

Izvori: AgroFin, RTV

Pogledajte i: Prostran: Šećerna repa samo na 42.000 hektara, Srbija ima šećerane, potrebno više površina pod repom