Naslovna Poljoprivreda Sever i jug: poljoprivrednici iz Batajnice srećni, rabadžije iz Draglice rabaju

Sever i jug: poljoprivrednici iz Batajnice srećni, rabadžije iz Draglice rabaju

72
0

Šta vele poljoprivrednici iz Batajnice? Šta im se to novo desilo? A kako to rabadžije sastavljaju kraj sa krajem u ova nezgodna doba? Ako ste i sami poljoprivrednici, odnosno rabadžije (ili neki kombo, možda poljoprivrednici koji ištu da budu rabadžije, ili obratno), obratite pažnju i po na ovaj članak.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Batajnički poljoprivrednici sa osmehom na licu

Gradska opština Zemun je, prema saopštenju iz ove opštine, na inicijativu organizovala podelu prvih 25 rešenja poljoprivrednicima iz Batajnice, kojima se umesto statusa korisnika poljoprivrednog zemljišta sada dodeljuje status imaoca prava svojine. Predsednik gradske opštine Zemun, Gavrilo Kovačević, naglasio je da je država pronašla rešenje za dugogodišnji problem, omogućavajući poljoprivrednicima da ubuduće obrađuju zemljište kao vlasnici. Svi poljoprivrednici koji su dobili rešenja sada će moći da evidentiraju svoju imovinu u katastaru kao nosioci prava svojine.

Gradska opština je prošle godine pokrenula procedure u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za poljoprivredno zemljište i Državnim pravobranilaštvom Republike Srbije kako bi rešila problem povraćaja vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem u Batajnici. Poljoprivrednicima je omogućeno da se u skladu sa Odlukom o određivanju zemljišta koja prestaje da budu gradsko građevinsko zemljište i građevinsko zemljište u KO Batajnica, doneta od strane Skupštine GO Zemun 1991. godine, evidentiraju i ostvare pravo na vraćanje poljoprivrednog zemljišta u svojinu.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija 5 Užice

Rabadžiluk bitan k’o hadžiluk

U planinskim vrletima jugozapadne Srbije, navode da je svako oranje praćeno korišćenjem zaprega i ralice, tradicionalna praksa koja se već vekovima primenjuje. Ovog proleća, kao i ranije, primećuje se obrađivanje mnogih parcela na ovaj način. Smanjenje broja stanovnika u selima dovodi do sve manjeg broja žitelja, što rezultira i smanjenjem dostupnog rada za vlasnike zaprega koje vuku volovi ili konji.

Rabadžija Vidoje Mandić iz Draglice na Murtenici je prokomentarisao ovu praksu. „Danas oremo uglavnom za vrtove, u kojima meštani gaje krompir i drugo povrće za svoje potrebe. To su parcele do najviše 10-15 ari. Na ognjištima su ostali uglavnom stari. Oni se i pored tereta godina ne odriču lako navika. A oremo i onima koji vikendom iz grada dođu u zavičaj. Kažu, najslađe im je povrće koje su sami odgajili, a rad u povrtnjaku ih rekreira i odmara“, veli on.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija 5 Užice

Zbog nagiba terena, mnogo imanja se nalazi na strmim padinama, što čini rad sa poljoprivrednom mehanizacijom skoro nemogućim. Meštani, kada žele da sažeto opišu svoje poteškoće, u šali kažu da čak i „koze pasu pod ručnom“ na njihovim posedima. Rabadžije i zaprege su od ključnog značaja kada je potrebno dopremiti stajnjak na njive i livade, pokupiti tek pokošeno seno ili pripremiti ogrev. Pritom, zimi pomažu u čišćenju snega sa puteva.

Izvori: AgroTV, Dobro jutro