Naslovna Blog Sir i vino? Vala, ide fino. Ono kad se gostimo u Gostiljama…

Sir i vino? Vala, ide fino. Ono kad se gostimo u Gostiljama…

87
0

Sir i vino ruku podruku kao idealna kombinacija idu već vekovima. To je znao i licencirani somelijer Mirko Mijailović iz zlatiborskog sela Gostilje. On je stekao svoje veštine radeći u prestižnim restoranima u prestonici Srbije. Međutim, umesto da ostane u luksuzno opremljenim ugostiteljskim objektima, odlučio je da se vrati u selo svog porekla i posveti se proizvodnji sira koji nije uobičajen u našim krajevima.

Izvor: Poljoprivredno gazdinstvo Mijailović – zvanični Instagram profil

„Ja sam osma generacija Mijailovića koja živi ovde u Gostilju, na našoj zemlji, i nisam želeo to da prekinem,“ ističe Mijailović. „Otkako sam otišao, znao sam da će taj put biti privremen i da ću se opet vratiti. Tako je i bilo. Trudio sam se da što više naučim gde god sam radio, a to znanje primeniću u mom selu, jer je upravo Zlatibor idealan za proizvodnju sira“.

Kad Mijailović spravlja sir, mnogima je gušt, ostalima đir

Njegova porodica već generacijama se bavi stočarstvom, ali Mirko je odlučio da dodatno unapredi proizvodnju mleka. Sa stečenim znanjem i prihodima, počeo je da investira u opremu. Iako je imao drugačije planove, pandemija koronavirusa je ubrzala sve njihove pripreme. U isto vreme, upoznao je svoju sadašnju suprugu, koja je podržala njegovu odluku. Zajedno su odlučili da napuste beogradski način života i da se posvete pašnjacima.

Izvor: Poljoprivredno gazdinstvo Mijailović – zvanični Instagram profil

„Moj otac je svakodnevno predavao mleko jednoj lokalnoj mlekari,“ nastavlja obrazlaganje Mijailović. „Ali kad su počele prve mere zatvaranja ugostiteljskih objekata, oni su obustavili otkup, a moj otac je bio primoran da to mleko baci. Ja sam za jedan dan spakovao opremu, povezao sve što je bilo neophodno, naučio recepture i upustio se u nešto potpuno novo“.

Proizvod koji je nastao u ovoj porodičnoj mlekari bio je specifičan sir, napravljen po recepturi koja podseća na alpsku tradiciju, pri čemu je proces zrenja ključan za postizanje kvaliteta. „Ustanovio sam da je od četiri do šest meseci minimalno vreme za koje će se taj sir pokazati u najboljem svetlu. A što duže ostane da zri, izgubiće vlagu i biće intenzivnijeg ukusa, što mu daje dodatnu aromu,“ ističe on.

Izvor: Poljoprivredno gazdinstvo Mijailović – zvanični Instagram profil

Neki podnaslov vezan za proizvodnju sira

U daljem obrazloženju, ističe da je u celokupnom procesu proizvodnje ovog neobičnog sira, prilagođenog našem regionu, ključni faktor kvalitet mleka. Zbog toga, ovaj poljoprivrednik iz Čajetine posebnu pažnju posvećuje ishrani svojih životinja. „Seno najviše utiče na tu aromatiku alpskog sira koje mleko nosi, što kasnije prelazi u ovakav jedan proizvod“, veli on.

Imajući u vidu izazovnu situaciju s otkupnom cenom mleka, prerada mleka svakako predstavlja jedan od puteva ka uspehu za stočare koji se bave mlečnim govedarstvom. Mirko iz Gostilja vidi budućnost u organskoj proizvodnji visokokvalitetnog sira bez aditiva, pri čemu ističe podršku koju pruža njegova porodica. Na ovaj način, možda će čuvene turističke destinacije na ovom delu Zlatibora dobiti novi proizvod, alpski sir u zlatiborskom stilu.

Izvor: 24 Sedam