Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Slab rod trešanja širom Evrope zbog vremena, u Španiji izgubili 40 odsto...

Slab rod trešanja širom Evrope zbog vremena, u Španiji izgubili 40 odsto ranih sorti ovog voća

235
0
Foto: Pixabay

Evropskom tržištu nedostaju trešnje, a sve zbog vremenskih uticaja u područjima Portugala, Italije, Francuske i Španije. Kako navodi portal freshplaza, u španskoj dolini Herte, poznatoj po raskošnoj lepoti voćnjaka trešanja, počeli su sa prodajom i izvozom najranijih sorti.

„Poslednji mesec imali smo problema sa obilnom kišom, ali i gradom. Prošle nedelje kiša je padala šest dana za redom pa su rane i srednje rane sorte nastradale. Izgubili smo oko 40 odsto ranih i 80 odsto srednje ranih trešanja“, navodi Monika Tjerno Diaz, direktorka „Agrupacion de Cooperativas“ doline Herte.

Foto: Pixabay

Ona napominje da su cene trešanja na tržištu visoke, kao i da je potražnja uprkos pandemiji i dalje dobra.

„Dostigli smo dobre rezultate, uprkos krizi zbog virusa, jer se dešavalo da prodaja nekog voća pada. Na tržištu zapravo nije ni bio veliki pritisak konkurencije, jer trešanja na policama i nema“, kaže Monika.

Govori i kako nakon maja očekuju veću konkurenciju u srednjoj Evropi jer bi se na tržištu trebalo da se nađu trešnje iz Turske.

Foto: Pixabay

Ako posmatramo globalnu prodaju trešnji,  ona je u 2018. godini dosegla vrednost od 2,84 miliona evra. Ukupna vrednost izvezenih trešanja povećala se za prosečno 61,9 odsto u svim zemljama izvoznicama od 2014. godine kada su isporuke tog voća procenjene na 1,9 milijardi američkih dolara, navodi worldstopexports.