Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Smart IPARD: Sve opcije agrarne saradnje

Smart IPARD: Sve opcije agrarne saradnje

78
0

U nastavku razgovora o podsticajima, konsultant Dragan Stijepović je dodao par detalja o delatnosti njegove agencije Smart IPARD. Prvenstveno, usredsredio se na realizaciji saradnje i na predstojeće konkurse.

Image by partystock on Freepik

Smart IPARD: kako agrarni proizvođači mogu da sarađuju s njima?

Stijepović naglašava da prilikom uspostavljanja saradnje s poljoprivrednicima, agencija prvo analizira poslovanje poljoprivrednog gazdinstva. Pružaju podršku u oceni potrebnih ulaganja u skladu s planovima proizvodnje za sledeći period i sugerišu poljoprivredniku načine ostvarivanja prava na podsticaje. Zajedno definišu plan za narednu godinu i započinju saradnju. Stijepović ističe da je ovakav pristup do sada davao najbolje rezultate, pri čemu su preporuke zadovoljnih poljoprivrednika često motivisale nove poljoprivrednike da iniciraju sastanke sa agencijom.

„Poljoprivrednici u Vojvodini su u nešto boljem položaju u odnosu na kolege u centralnoj Srbiji,“ istakao je Stijepović. „Jer, osim republičke i podrške svojih lokalnih samouprava, mogu da računaju i na pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i nekoliko fondova. Vrste pomoći na koju mogu da računaju su različite: od bespovratnih podsticaja, subvencionisanja dela iznosa investicije, subvencionisanja kamate za kredite, pa do povoljnih kreditnih linija, recimo onih preko Fonda za razvoj poljoprivrede APV.“

Spisak konkursa

U daljem tekstu izjave, Stijepović navodi da se trenutno, do početka februara, sprovodi treći javni poziv u sklopu Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji se realizuje u saradnji Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke. Ovaj poziv ima vrednost od 750 miliona dinara.

„Poziv je namenjen prvenstveno agregatorima. Odnosno, namenjen je preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili otkupljuju proizvode primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište. Vrednosti investicija za agregatore mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra. A visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra,“ dodao je konsultant Smart IPARD-a.

Image by Freepik

Pritom, dodao je da se očekuje i prvi poziv iz IPARD III programa. „Najverovatnije će to biti konkurs za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Drugim rečima, izgradnja i opremanje objekata, podizanje novih proizvodnih zasada voća, nabavka opreme i mehanizacije. To su investicije u primarnu poljoprivredna proizvodnja. Budžet za ovaj konkurs IPARD-a je 6,5 milijarde dinara. Osim toga, poljoprivrednici mogu da očekuju redovne konkurse koje raspisuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, da podnose zahteve za podsticaje kod Ministarstva poljoprivrede…“ zaključio je Stijepović.

Izvor: AgroTV

Pogledajte i: Smart IPARD: Informisanje poljoprivrednika ključno

Prethodni tekstSmart IPARD: Informisanje poljoprivrednika ključno
Sledeći tekstSrbija i Sao Tome i Prinsipe: odnosi nikad bolji