Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Smrznute jagode, izvoz i sve relevantne informacije za proizvođače

Smrznute jagode, izvoz i sve relevantne informacije za proizvođače

74
0

Jagode, jagode… poranile su ove sezone, te kao da se sve crveni od njih. Mnoga pobrđa, proplanci, plodne doline i bašte prekrivene su jagodnjacima. Problem je što se obilan i kvalitetan rod ne može dugo čuvati kao sveže voće. Brzina kojom se ovi plodovi transportuju, način njihovog čuvanja i mogućnosti plasmana značajno utiču na umanjenje kvaliteta i izgleda što direktno određuje cenu i zaradu.

Image by xb100 on Freepik

Za duže transporte, uglavnom za izvoz, koriste se kamioni hladnjače, vagoni s ugrađenim rashladnim sistemima i avionski kargo letovi. Pre nego što se utovare, plodovi se prvo rashlade na 3 °C, a zatim unose u vozila za transport u kojima je temperatura oko 0 °C. Ukoliko bi se u ovakva vozila plodovi unosili direktno s njive kada je u njima temperatura i 20 °C, toplota koja se oslobađa tokom disanja voća bila bi veća od rashladnih kapaciteta uređaja na vozilu, pa bi temperatura dodatno rasla i jagoda bi se ubrzano kvarila. Nije preporučljivo da se jagoda transportuje duže od tri dana na temperaturi od -1 do 2 °C. Ukoliko su plodovi smrznuti, oni se prevoze na -8 do -20 °C.

Kako zamrznuti jagode pravilno (i čuvati ih po propisima)?

Jagoda karakteriše prilično mekano voće i visok respiracioni koeficijent, što su ključni faktori za njen relativno kratak period svežeg čuvanja. Jedna od mana je što se tokom skladištenja samo minimalno može dalje dozrevati, pa se stoga mora brati u potpunoj zrelosti. Osim toga, zbog njihove mekoće, čak i blagi dodiri mogu uzrokovati oštećenja koja otvaraju put parazitima.

Foto: Pixabay

Kvalitet i bezbednost ukusnih i mirisnih jagoda ne opadaju čak ni kada se čuvaju samo jedan dan u običnim skladištima bez hlađenja. U hladnjačama, pri optimalnim temperaturama od -0,5 do 0 °C i relativnoj vlažnosti od 85 do 90 procenata, plodovi sa mekanim mesom namenjeni za konzumaciju u svežem stanju mogu se čuvati između tri i pet dana, dok plodovi sa čvrstim mesom mogu izdržati od 8 do 10 dana, a oni namenjeni za preradu i nešto duže. Nakon iznošenja iz hladnjače, voće bi trebalo držati u posebnoj prostoriji na temperaturi od 6 do 8 °C i istoj relativnoj vlažnosti kao i u hladnjači, najmanje 10 sati, pre nego što se iznese na tržište. Inače, površina plodova će brzo kondenzovati vlagu, što će ubrzati proces kvarenja.

Zamrzavanje jagoda na temperaturama od -18 do -20 °C je znatno jednostavniji i efikasniji način čuvanja. Pritom, tako mogu ostati sveže čak i do godinu dana. Odmah nakon berbe, jagode se pakiraju u odgovarajuću ambalažu i stavljaju u pretkomore za rashlađivanje. Potom idu u tunele za zamrzavanje, gde se obavlja tzv. „šokiranje“. U protočnim tunelima zamrzavanje traje oko 20 do 30 minuta, dok u tunelima sa kriogenim zamrzavanjem, gde se koristi ugljendioksid ili tečni azot, proces traje svega 7 do 8 minuta, pri temperaturama gasa od -70 do -100 °C, ponekad čak i do -180 °C. Brzina i pravilnost ovih postupaka od berbe do zamrzavanja utiču na kvalitet i zdravlje smrznutih jagoda.

Izvor: Dobro jutro