Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Srpska malina opet u problemima: malinari traže pravdu, hladnjačari ćute

Srpska malina opet u problemima: malinari traže pravdu, hladnjačari ćute

132
0

Ovogodišnja proizvođačka cena malina, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, kreće se od 160 do 240 dinara po kilogramu u zavisnosti od prinosa. Dok se na zalihama nalazi nešto više od 20.000 tona prošlogodišnjeg roda, malinari s kojima je razgovarano na Biznis.rs smatraju da je proizvođačka cena pravilno izračunata, ali ističu da će visina otkupne cene biti ključno pitanje, kao i svake sezone.

Udruženje „Vilamet“ iz Arilja je apelovalo na Ministarstvo poljoprivrede da objavi informacije o stanju prenetih zaliha neprodate maline iz 2023. godine. Razlog za to je što „lager“ može imati uticaj na cenu ovogodišnjeg roda, a predsednik „Vilameta“ Mileta Pilčević izjavio je da su podaci ohrabrujući.

„Otkupljivači stalno pričaju o nekim viškovima, neprodatoj malini i tako dalje,“ navodi Pilčević. „A sada je objavljeno da se zapravo radi o upola manje maline na zalihama nego prošle godine. Pitanje je i kada je napravljen presek – ako je na samom početku godine, onda se nadamo da je prodaja od tada išla kako treba i da do berbe zaliha neće ni biti“.

Foto: Pixabay

Proizvođači malina nezadovoljni brojkama

On predvodi udruženje koje broji oko 500 proizvođača. Osim traženja informacija od ministarstva o stanju zalihama, zatražili su i od otkupljivača da što pre objave minimalnu ponudu za otkup.

„Ministarstvo je izašlo u javnost sa korektnom kalkulacijom Instituta za voćarstvo iz Čačka da će se proizvođačka cena maline ove godine kretati od 160 do 240 dinara u odnosu na prinos. Mi takođe ne želimo da se i ove godine nađemo u situaciji da oberemo malinu pa da tražimo cenu. Već hoćemo unapred da znamo da li da ulazimo u malinjake ili ne. Ako se ponovi situacija kao prošle godine, možemo da gasimo proizvodnju“, objašnjava Pilčević.

Malina

Otkupljivači za sada ne daju nikakve informacije, ali malinari sami prave procene. Dobrivoje Radović, lider Asocijacije proizvođača malina Srbije, izjavio je da je, prema njihovoj trenutnoj proceni, minimalna prihvatljiva akontna cena 350 dinara, takođe „uz očekivanu tendenciju rasta“.

Radović je istakao da ispod te cene malinari nemaju ekonomsku računicu. On je podsetio i na druge probleme koji se javljaju pri otkupu. Svaki proizvođač mora na otkupnom mestu da dobije potvrdu o tome kada je predao malinu, rok isplate i garanciju da će mu biti isplaćena cena koju je prihvatio. Nikako ne sme da se uzima malina a plaća kada ko hoće.

Foto: Pixabay

Radoslav Drašković, predsednik skupštine udruženja „Miker“ iz Užica, očekuje da će se otkupna cena kretati oko 350 dinara. Međutim, on ističe da će zahtev biti i da u otkupu ne sme da učestvuje onaj ko nije isplatio prošlogodišnji rod. On je rekao da će tražiti od nadležnih da takvi koji još duguju za rod iz 2023. godine mogu ove godine da kupuju maline samo za keš.

Hladnjačari: „Da li ste vi realni?!“

Hladnjačari nisu udovoljili zahtevu jednog udruženja proizvođača malina da do 5. marta objave tačan iznos koji će platiti. Oni su smatrali da je taj zahtev potpuno nerealan. Neimenovane osobe s bogatim iskustvom u ovom sektoru smatraju da je zahtev malinara za objavljivanjem otkupne cene u ovo vreme „potpuno nerealno“, jer nikada do sada u Srbiji nije bio poznat iznos cene maline u ovom periodu.

Youtube Screenshot
Izvor: Noal Farm

„Znamo li sada cenu pšenice koja će biti požnjevena i ranije nego što će malina biti obrana? Ili cenu drugih kultura, mleka… Toliko faktora će uticati na to. Najveći uticaj imaju vremenske prilike. A to niko ne može da predvidi. Važno je i kakva će situacija biti na tržištu, kupovna moć… Dakle, nerealno je uopšte sada raspravljati o tome i mislim da je mnogo važnije posvetiti pažnju kvalitetu i prinosu. I onda će cena biti onaka kakva jeste,“ veli jedan od sagovornika.

Izvori: AgroTV (1, 2)