Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Srpski predstavnici u Berlinu – Svet traži rešenje za afričku kugu svinja

Srpski predstavnici u Berlinu – Svet traži rešenje za afričku kugu svinja

Afrička kuga svinja (AKS) predstavlja ozbiljan izazov koji preti globalnom sektoru proizvodnje svinja i predstavlja rizik po životinu sredinu.

349
0
Foto: Pixabay

U Berlinu je 17. januara održana „Konferencija o globalnoj budućnosti proizvodnje svinja u svetlu rastuće pretnje od Afričke kuge svinja“.

Kako se navodi u saopštenju srpskog ministarstva poljoprivrede, konferencija je održana na marginama 85. Međunarodnog sajma „Zelena nedelja“, a iz Srbije su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Velimir Stanojević, v.d. direktora Uprave za veterinu Emina Milakara i rukovodilac Centra za krizno planiranje i upravljanje naročito opasnim zaraznim bolestima u Upravi za veterinu Saša Ostojić.

„Afrička kuga svinja (AKS) predstavlja ozbiljan izazov koji preti globalnom sektoru proizvodnje svinja i predstavlja rizik po životinu sredinu i populaciju svinja i divljih svinja. Borba protiv AKS zahteva opsežnu intervenciju različitih nivoa vlasti i dugoročno koordinisane aktivnosti širom sveta“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Učešće brojnih ministara i vlasti Evropske unije i trećih zemalja, međunarodnih organizacija (OIE..) koji su jasno istakli da je globalno širenje AKS ozbiljan izazov sa značajnim štetnim posledicama po životnu sredinu, poljoprivredu, trgovinu i bezbednost hrane.

Na konferenciji su naglasili i hitnu potrebu za upravljanjem populacijom divljih svinja.

„U nedostatku vakcine globalno iskorenjivanje bolesti kod domaćih i divljih svinja je ograničeno“, piše u saopštenju ministarstva.