Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Šta treba da znate ako želite da gajite celer?

Šta treba da znate ako želite da gajite celer?

1971
0

Celer je biljka koja je bogata vitaminima i mineralima, ali i pored svojih nutritivnih svojstava nije mnogo zastupljen u našoj zemlji.

Uzgoj celera se može vršiti na otvorenom i zatvorenom polju. Sadnja se obavlja kada se zemljište zagreje, od maja do juna, ali celer dobro podnosi niske temperature, tako da ga možete saditi i u septembru.

Međutim, vrlo je važan način na koji sadite celer, obzirom da se on ne sadi kao druge biljke. Potrebno je obezebediti mu humusno zemljište, a pre setve seme potopite u vodu temperature oko 20 stepeni. Takođe, seme voli sunčevu svetlost, te se ne preporučuje da ga prekrivate zemljom. Održavajte vlagu zemljišta i budite strpljivi, a celeru treba od 3 do 4 meseca za rast.

Pazite na lisne vaši, koja je najčešća napast. Pored toga što može uništiti listove može preneti i druga oboljenja. Ukoliko primetiti bubamaru u dvorištu, prinesite je do zasada celera, jer ona najbolje uništava lisne vaši.

Ako primetite da stabljike poprimaju braon boju, onda je reč o bakterijskom napadu i zbog toga je važno praviti razmake između stabljika kako se i druge stabljike ne bi zarazile.

Celer je spreman za berbu kada stabljika dostigne visinu od 15cm. Uzgoj ovog povrća jeste isplativ, samo je malo zastupljen kod nas. Iako na prvi pogled deluje komplikovano, za gajenje celera dovoljno je dosta sunčeve svetlosti, vlage, malo truda i strpljenja.