Naslovna Poljoprivreda Struka: Sporazum sa Kinom potencijalni mač sa dve oštrice

Struka: Sporazum sa Kinom potencijalni mač sa dve oštrice

281
0

Nakon što je najavljeno da je potpisan sporazum sa Kinom o slobodnoj trgovini, struka je iznela mišljenja o budućnosti domaće privrede. Mišljenja su podeljena, gde eksperti u domaćem agraru pozdravljaju potez, ali apeluju na oprez.

Prostran: Sporazum možda zaguši domaće tržište

Jedan od stručnjaka, agroekonomista Milan Prostran, istakao je da su i ranije postojali pokušaji potpisivanja sličnih sporazuma sa Kinom. Kako naglašava, gotovo nijedan od njih nije urodio plodom. „Više političkih delegacija iz Srbije, koje su posetile Kinu, najavljivale su izvoz u Kinu, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, čak 500.000 tona mesa, čak svinjske glave i noge, a od toga nije bilo ništa i sada nemamo toliko mesa ukupno sa kokoškama,“ apostrofirao je Prostran.

Prostran
YouTube Screenshot
Izvor: Insajder Video

Treba naglasiti da je juče potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini za 10.412 proizvoda iz Srbije, a 8.930 kineskih. Portparol Evropske Unije Peter Stano je tim povodom izjavio je da će Srbija morati da istupi iz svih bilateralnih sporazuma sa trećim licima na dan prijema u EU.

Prostran je naglasio da za izvoz u Kinu treba obezbediti veliku količinu i kvalitet robe. Pritom, naglasio je, transportni troškovi moraju biti isplativi. Prema njegovom stručnom mišljenju, prevoz kamionima bio skoro nemoguć zbog daljine, a avionski preskup. Naveo je da Kinezi imaju svu robu, a da Srbija ima višak pšenice i kukuruza, možda suncokreta i ulja. Uz to, kako on pretpostavlja, možda Srbija može da kineskom tržištu ponudi i tehnologiju semenskih sorti kukuruza.

„Sporazum o slobodnoj trgovini je mač sa dve oštrice. Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU je potpisan 2008. godine sa obećanjem da će Srbija postati deo te zajednice za nekoliko godina, ali nije i sada se taj sporazum sveti Srbiji i roba iz tog dela sveta ulazi bez carine i guši domaću proizvodnju,“ naveo je Prostran.

Keserović: Dobro je što je sporazum potpisan

O sporazumu se oglasio i stručnjak za voće Zoran Keserović, apostrofirajući trenutna najveća tržišta za srpsku jabuku. „Dobro je što je potpisan sporazum, iako Kina od 72-73 miliona tona ukupne proizvodnje jabuka u svetu proizvodi 43 miliona. Srbija je dosta unapredila uzgoj jabuka, ima širok asortiman, koristi voskiranje kako bi sprečila dehidraciju tokom transporta tog voća, kao i prskanje natrijum-borom radi dobijanja što lepše crvene boje, što je privlačno potrošačima, pa i kupcima u Kini,“ naglasio je Keserović.

Prema daljim izjavama stručnjaka za voće, za vreme bivšeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića donet je propis da proizvođač ne može direktno da izvozi jabuke. Prema dotičnom propisu, on mora da uradi analizu i preda jabuke izvozniku. Pritom, mora naknadno da doplati analizu od oko tridesetak hiljada dinara, što sve povećava troškove. „Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom otvara se šansa za izvoz višanja i malina ako troškovi transporta to omoguće“ istakao je Keserović. „Jer nema avionskih kargo letova, pa jabuka u Indiju iz Srbije putuje brodom oko mesec dana.“

Komercijalista firme “Ćirić agro MĐŽ Titel” Gojko Zagorac se takođe oglasio, pozdravljajući sporazum kao potencijal za plasman domaćih proizvoda na kinesko tržište. „Nismo do sada izvozili jabuku u Kinu jer su bile visoke carine. Ne znamo još detalje sporazuma, a ni sve mogućnosti za transport,“ veli Zagorac.

Izvor: Radio Sto Plus

Pogledajte i: Tanasković: Srbija će izvoziti jabuke u Kinu

Prethodni tekstTanasković: Srbija će izvoziti jabuke u Kinu
Sledeći tekstJešić: 60% srpskih gazdinstava će biti na rubu egzistencije