Naslovna Proizvodnja mleka „Tadić“, sinonim za sir sa duvan čvarcima

„Tadić“, sinonim za sir sa duvan čvarcima

68
0

Valjevski kraj je uvek bio poznat po vrhunskom siru i kajmaku, a porodica Tadić iz sela Donja Bukovica proizvodi dimljeni sir, sa ili bez začina.

Izvor: Mlečni proizvodi Tadić – zvanična Instagram stranica

Tadići vode mala poljoprivredna gazdinstva koja obuhvataju šest muznih krava, ovce i uzgajaju kupine. Na njihovom posedu od oko četiri hektara nalaze se i livade i pašnjaci. Svu proizvedenu hranu koriste za ishranu svoje stoke. Međutim, ono na šta posebno ponosni jesu njihovi proizvodi koji u Donjoj Bukovici pružaju pravu magiju ukusa.

„Zbog pandemije, jedina mogućnost prodaje bila je putem društvenih mreža,“ veli gazda Dragan Tadić. „U prva tri meseca od kad je počela korona, nastala je prava ekspanzija prodaje na taj način i najpre smo počeli da dostavljamo sir na području Valjeva. Pored prodaje putem online platformi, kada je situacija dozvolila, počeli smo da učestvujemo i na festivalima malih proizvođača, u Beogradu, Novom Sadu, Aranđelovcu“.

Izvor: Mlečni proizvodi Tadić – zvanična Instagram stranica

„Tadić“ je, doduše, sinonim i za kvalitet

Na samom početku, nudili su klasični dimljeni sir bez dodataka, ali i varijante sa tucanom paprikom, belim lukom i peršunom. Nakon toga, u ponudu su dodali sireve sa susamom, kombinacijom susama i kima, kao i sa belim lukom i bosiljkom…

„Imajući potrebu da stalno ponudimo nešto novo i drugačije, a i osluškujući želje  kupaca, danas imamo skoro 20 različitih ukusa,“ ponosno veli Tadić. „Od travkastih začina  stavljamo bosiljak, origano, mirođiju, koprivu, ruzmarin i sremuš. Kada je reč o orašastim plodovima kao dodatke koristimo lešnik, orah, pistaće, a od voćnih kombinacija suvu šljivu, aroniju, suvo grožđe, brusnicu. Takođe u ponudi je i sir sa biberom, kao i onaj s maslinama. Ipak, kruna svega je dimljeni sir sa duvan čvarcima, kao najbolji predstavnik našeg kraja. Upravo je taj sir i najtraženiji i najinteresantniji na manifestacijama“.

Izvor: Mlečni proizvodi Tadić – zvanična Instagram stranica

Svi ovi sirevi su napravljeni od pasterizovanog mleka, sirila i soli, bez ikakvih konzervansa ili aditiva. Proizvodnja se odvija ručno, prema onome što Tadići nazivaju „šerpa – smederevac“ tehnikom. Njihovi sirevi dobijaju karakterističan miris i boju zahvaljujući dimljenju na bukovom drvetu. U samom procesu proizvodnje aktivno učestvuju svi članovi porodice, pri čemu su roditelji glavni u proizvodnji, dok su mladi više angažovani u prodaji i marketingu.

Izvor: Dobro jutro