Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo TOPLE LEJE! Bez ovoga ni ne razmišljajte o rasadu iz njih!

TOPLE LEJE! Bez ovoga ni ne razmišljajte o rasadu iz njih!

550
0
Foto: Youtube

Tople leje za rasad su nešto što je neizostavni deo priprema svih povrtlara za narednu sezonu.

Topla leja je široko zastupljen oblik zaštićenog prostora u našem povrtarstvu, koji je zbog svoje jednostavnosti, jednako dostupan individualnim odgajivačima povrća, kao i društvenim gazdinstvima. Kod nas se tople leje koriste uglavnom za gajenje rasada. Prema konstrukciji, načinu zagrevanja i nekim drugim osobenostima, razlikuju se mnogobrojni tipovi toplih leja.

U našoj praksi su zastupljene obične leje, koje mogu biti

nadzemne ili
ukopane.

Tople leje – kako?

Nadzemne leje za kvalitetniji rasad

Nadzemne leje su jednostavnije, lakše za rukovanje, mogu se premeštati sa jednog mesta na drugo, u njima se lakše reguliše vlaga, što opet čini prednost jer se postiže proizvodnja ujednačenog i visoko kvalitetnog rasada. Jedini nedostatak, ako bi se tako moglo reći, jeste utrošak oko 30% više stajnjaka nego kod ukopanih leja.

Ukopane leje su pogodnije za gajenje povrća na rod, jer je u njima režim vlažnosti i toplote manje podložan promenama.

Toplu leju sačinjavaju sledeći elementi:

– prozor za toplu leju – topla leja se može pokriti i plastičnom folijom, koja je danas više u upotrebi iz više razloga.

– ram uokviruje toplu leju i na njega se oslanjaju prozori.

Veliku pažnju treba obratiti na položaj daske koja se postavlja sa severne strane i ona je obično nešto viša od daske koja se postavlja suprotno, sa južne strane, čime se obezbeđuje oticanje kiše niz prozor i bolja osunčanost leje.

– asure: topla leja se mora zaštititi od prekomernog hlađenja u toku noći, što se postiže asurama od ražane slame.

Pažljivo pripremiti zemljište

Trap se koristi za tople leje koje se ukopavaju i u njih se slaže zagrejani stajnjak.

Za leje koje se podižu u toku zime, ukopavaju se u trap dubok 50-60 cm, a prolećne u trap do 40 cm dubine. Zemlja za tople leje je posebno pripremljena u smislu hranljivih materija, fizičkih svojstava, kao i dezinfekcije zemljišta, što sve zajedno pruža optimalne uslove za razvoj biljaka.

Mešanje zemlje i dobro zgorelog stajnjaka vrši se u odnosu 1:1. Za zagrevanje leja koriste se biološki i tehnički izvori toplote. Biološki izvori koji se koriste su svež stajnjak, slama i pleva, a ponekad i lišće i razni biljni ostaci, usled razlaganja organske materije, a usled rada mikroorganizama, oslobađa se izvesna količina toplote.

Pripremanje stajnjaka počinje desetak dana pred podizanje tople leje i to tako što se stajnjak slaže u figuru za zagrevanje pored mesta gde će biti tople leje. Tom prilikom se meša sa slamom i ako je suv povremeno kvasi vodom. Posle nekoliko dana gomila se upali i počne jako da se puši pri čemu se takav stajnjak slaže u trap ili se koristi za površinske. Slaganje stajnjaka u leji vrši se u ravnomernom sloju potrebne debljine, posle čega se gaženjem sabija. Preko složenog stajnjaka postavlja se ram, nasipa zemlja i leja pokriva prozorima i asurama.

Dezinfekcija zemljišta treba da se obavi upotrebom hemijskih preparata kao što su cineb i tiram i to tako što se zemlja neposredno pred setvu pospe praškastim cinebom u količini 70-90 gr na 1m², a onda prekopa da se dobro izmeša ili se cineb razmuti sa vodom i poprska leja.

Setva treba da se obavi pravovremeno što zavisi od vremena rasađivanja. Setva ne bi trebala da se obavi rano jer do iznošenja rasada može ostati dugo u leji čime se pospešuje izduživanje-prerastanje rasada, što može dovesti do toga da se rasad ne primi.

Kako zaštiti rasad?

Isto tako rasad ne sme biti previše mlad jer je onda osetljiv na nepovoljne uslove spoljašnje sredine. Pre setve seme obavezno treba dezinfikovati. Setva može da se obavi omaške, ali setva u redove je ipak povoljnija i obavlja se na razmaku između redova 5-6 cm, a zatim se seme pokrije slojem zemlje debljine 1-1,5 cm.

Nega rasada se svakako treba primenjivati i to na sledeći način:

  • pokrivati leje od jake svetlosti
  • održavati optimalnu temperaturu
  • provetravati
  • zalivati
  • zasenjivati
  • plevljenje
  • prihranjivanje
  • suzbijanje štetočina i bolesti