Naslovna Poljoprivreda Uganda putem Niša: „Konstantin Veliki“ potpisao ugovor

Uganda putem Niša: „Konstantin Veliki“ potpisao ugovor

252
0

Niški Aerodrom „Konstantin Veliki“ i država Uganda potpisali su ugovor o prijemu robe iz ove afričke zemlje za Balkan i istočnu Evropu.

Potpisani sporazum osigurava izvoznicima iz Ugande pristup stovarišnom prostoru od preko 750 kvadratnih metara za pošiljke, uključujući i rashladne kapacitete. Ova roba će biti distribuirana u Srbiju, kao i dalje ka Grčkoj, Albaniji i Bugarskoj. Još u julu, određen broj srpskih firmi potvrdio je porudžbine proizvoda poput vanile, kafe, brašna, banana, kakaoa, cveća i sušenog voća. Vrednost tih porudžbina iznosi 200 miliona dolara.

Izvor:
Odrek Rwabwogo zvanični Tviter profil

Ugovor su potpisali direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković i prvi čovek kompanije Western Balkan Bratislav Stoiljković. Potpisivanju je prisustvovao Savetnik predsednika za specijalna pitanja i prvi čovek Predsedničkog komiteta za promociju izvoza i investicija u Ugandi Odrek Rvabvogo, navodi aerodrom Konstantin Veliki.

„Otvaranje novog tržišta koje do sada nije postojalo, ne samo kod nas, nego da kažemo u Evropi, značiće i šansu za dalji razvoj cargo saobraćaja na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu,“ naglasio je tom prilikom Zdravković.

Izvor:
Odrek Rwabwogo zvanični Tviter profil

„Uganda Connect“ kao uvertira ugovoru s „Konstantinom Velikim“

Rvabvogo je bio u Beogradu kako bi se sastao s ministrom trgovine, gospodinom Tomislavom Momirovićem. Tamo je lobirao za carinske povlastice za ulazak proizvoda i usluga iz Ugande u Srbiju, kao što su dogovorili predsednici dve zemlje, Joveri Museveni i Aleksandar Vučić u julu 2023. Drugi razlog njegove posete je da proveri pripreme za zvanični vizitu predsednika Vučića Ugandi u januaru naredne godine.

„Ova skladišna baza za isporuke iz Ugande omogućava nam mnogo bolji pristup tržištu Balkana čiji je BDP preko 100 milijardi dolara. To će sniziti troškove dostave jednom kada se uspostavi vazdušni most iz Entebe. Kompanije iz Ugande sada mogu ovo da iskoriste za dopremanje robe u region i izvan njega,“ istakao je ovaj zvaničnik za lokalne medije.

YouTube Screenshot
Izvor: Tambo TV Online

Naravno, potpisivanje ugovora niškog aerodroma je tek nastavak plodne saradnje između dve države. Podsećamo da je tokom svoje posvete Srbiji predsednik Museveni otvorio čvorište „Uganda Connect“. „Srećan sam jer ovo čvorište dodatno jača naše bilateralne odnose i otvara put proizvodima Ugande u regionu Balkana. Posebno našoj prerađenoj kafi,“ naglasio je tim povodom predsednik Museveni. Tokom potpisivanja ugovora, izvoznici iz Ugande su boravili u Beogradu, u potrazi za investitorima na polju kafe, voća, povrća, sveže hrane i mnogih drugih sektora, kako je javljao „NBS Television“. Potpisani ugovori vrede na desetine miliona dolara. Pritom, domaći investitori su vodili predgovore sa proizvođačima iz Ugande, propraćene potpisivanjima pisama o namerama za kupovinu.

Izvori: Politika, Nile Post

Pogledajte i: Srbija i Uganda partneri sa uklapajućim ekonomijama, tvrde čelnici, Srbija i Uganda sarađuju u oblasti poljoprivrede i turizma

Prethodni tekstStrnjika, biogas i potencijal koji ratari uništavaju
Sledeći tekst„Zimnica ravnice“: mali brend sa mnogo potencijala