Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Uljana repica u Severnoj Bačkoj: šta kaže struka o ranom tretmanu?

Uljana repica u Severnoj Bačkoj: šta kaže struka o ranom tretmanu?

201
0

„Bolja zemlja“ voli da poseti plodne predele Vojvodine, te je Srđana put naneo u Kać, gde se aktivno uzgaja uljana repica. Tu je našu ekipu sačekao stručnjak kompanije „Agrosava“, zaštitar i agroinženjer Danilo Beatović.

Uljana repica, kako tvrdi stručnjak, je trenutno u fazi buđenja, odnosno ulaska u vegetaciju. Insekti se već pomaljaju, pogotovo velike i male pipe koje predstavljaju posebnu opasnost za ovu kulturu. Zbog svoje aktivnosti, pipe utiču direktno na cvetanje biljke. Ovo remeti razvoj i kvalitet uljane repice, i kao takvo se mora sanirati. Jedan od preparata koje je Beatović preporučio gledaocima „Bolje zemlje“ jeste Bifenicus C iz bogatog „Agrosavinog“ programa zaštite.

uljana repica

Ovaj korak je ključan po biljku, apostrofirao je Srđanov sagovornik, pogotovo u ovom kritičnom periodu. Indikator za ozbiljnost situacije povodom pojave pipe jeste njena brojnost. Ukoliko, kako navodi Beatović, primetimo jednu pipu po biljci, odnosno pet pipa na metru kvadratnom, situacija se smatra ozbiljnom i potreban je tretman.

Uljana repica daje kvalitetan med

Zaštita je bila glavna tema ovog razgovora. Ekipa naše emisije je saznala da se u Severnoj Bačkoj dosta množe glodari i da u ovom periodu sa uljane repice prelaze na pšenicu. Time efektivno uništavaju dve kulture i remete ekonomski prosperitet paora, veli Beatović. Svakako je preporučio i adekvatni preparat za ove štetočine, Rattus. Međutim, izričito je naglasio da se on mora ručno nanositi, a ne mašinski. Kao kontraprimer onoga što se dešava nakon mašinskog nanošenja pesticida naveo je situaciju koja se desila u Nakovu, sa uginulim pticama, o čemu smo već razgovarali na ovom portalu.

Izvor: Bolja zemlja

Bačka, kako je naveo sagovornik, je idealno tle za uljanu repicu zbog nešto hladnijih temperatura i idealnog zemljišta. Na ovim prostorima se godišnje zasadi između 35 i 40.000 hektara ove kulture, a tek poslednjih par godina se atari sa istom polako prebacuju južno od Save i Dunava. Pritom, uljana repica je idealna za pčelare, jer daje med koji je nešto masniji, ima dosta polena i puno zdravstvenih benefita. Stručnjak „Agrosave“ nam je apostrofirao i da će za nekih mesec do mesec i po dana biti idealno pčelarima da iznesu jedinke na ispašu. Ali se svakako pre same faze cvetanja mora tretirati uljana repica od štetočina, da ne bi preparati škodili pčelama.

Beatović je svakako pomenuo i još ključnih informacija, poput bolesti i štetočina koje takođe mogu da utiču na uljanu repicu. Naglasio je i koje još preparate „Agrosava“ preporučuje u ovom krucijalnom periodu. Putem zvaničnog YouTube kanala „Bolje zemlje“, možete overiti ceo intervju u detalj.