Naslovna Poljoprivreda Voćari i klimatske promene: adaptacija i preživljavanje

Voćari i klimatske promene: adaptacija i preživljavanje

55
0

Kako se to domaći voćari adaptiraju po pitanju ovih silnih klimatskih promena? Može li voćarstvo na neki način da se iščupa iz ovog problema? Pa, neki voćari su rešili da odgovore na to goruće pitanje, a evo i rezultata razgovora.

Image by Bhuwan Purohit from Pixabay

Voćari o voćarstvu: „Uz ovu klimu? Klimavo…“

Kako veli mr Aleksandar Mitić iz Poljoprivredne savetodavne stručne služne Leskovac, situacija je sledeća. Naime, klimatske promene koje su se dogodile širom sveta imaju veliki uticaj na Evropu, posebno na Balkan, izazivajući značajne promene u vremenskim uslovima. Ovo, tvrdi Mitić, uključuje pojavu superćeliskih oluja u novijem periodu, koje prouzrokuju katastrofalnu štetu na voćnjacima, smanjujući prinos i kvalitet voća, kao i skraćujući životni vek zasada voća. Klimatske promene su doveli do promene u mnogim aspektima vremenskih prilika, kao i u prostornim, geografskim, fenološkim i drugim parametrima u poljoprivrednom okruženju.

Pored superćeliskih oluja, navodi Mitić, primećene su česte pojave kišnih i sušnih perioda, ekstremnih temperatura, nevremena i slično. Sve ovo dodatno otežava i narušava biljnu, posebno voćarsku proizvodnju na individualnim poljoprivrednim gazdinstvima, te zbog toga voćari imaju veće troškove, kako redovne tako i vanredne, izazvane ovim pojavama.

Image by Couleur from Pixabay

I još malo o voćarima, jelte

Prilagođavanje voćarske proizvodnje je širok koncept. On podrazumeva različite preporuke u vezi sa uzgojem voća, zavisno od lokalnih uslova, vrste voća i okolnosti gajenja. Jedna od preporuka koja može efikasno rešiti mnoge probleme uzrokovane navedenim faktorima jeste uspostavljanje kombinovanih voćnjaka. Tu se glavna voćarska kultura kombinuje sa zaštitnom i otpornijom drvenastom kulturom. Ovo podrazumeva postavljanje drvoreda kroz voćnjak (poput oraha, kestena, duda) koji će pružati zaštitu od vetra, sunca, nevremena i superćeliskih oluja na značajnom delu površine. Drvored je postavljen tako da ne ometa normalan razvoj glavne voćarske kulture, istakao je Mitić.

Ova praksa je primećena u ruralnim područjima, gde se autohtone voćne vrste uzgajaju na parcelama sa obeleženim stablima (poput krušaka, jabuka, trešanja) i slično. Pored ovih zaštitnih stabala, takođe se razmatra uvođenje drvoreda duž glavnih puteva i delom pratećih poljskih puteva u selima. Ove preporuke se smatraju jednim od mogućih rešenja za smanjenje šteta u voćnjaku i prilagođavanje na globalne klimatske promene i potencijalna nevremena, zaključio je Mitić.

Izvor: Poljoprivrednik