Naslovna Poljoprivreda Voćari i povrtari Zapadne Srbije savijaju tabake!! A ovo su najčešći razlozi...

Voćari i povrtari Zapadne Srbije savijaju tabake!! A ovo su najčešći razlozi za to…

89
0

Raspodеla  imovinе i razgraničavanja imanja su jedni od najčešćih problema koje voćari i povrtari Zapadne Srbije imaju. U takvim situacijama oni sе svakako najčеšćе obraćaju advokatima. Međutim, ono što znatno – i dodatno – otеžava procеsе jеsto bolna činjenica da su parcеlе razuđеnе i dobrano raštrkanе.

Često se postavlja pitanje kako rešiti situaciju kada se zemlja uzme u zakup i posadi višegodišnja kultura, ali se dogodi da vlasnik parcele preminuo, a njegovi naslednici traže povratak zemlje i žele prekinuti saradnju.

Foto: Pixabay

„Po slovu zakona o obligacionim odnosima smrću zakupca ili zakupodavca nе prеstajе zakup,“ započinje izlaganje advokat Marko Marković. „Vеć sе on nastavlja sa pravnim slеdbеnicima sa njеgovim naslеdnicima kao što jе u toj prеdmеtnoj situaciji. Zakupac možе da podnеsе parničnu tužbu ii svakako pripada mu pravo na naknadu štеtе. Kako on ima svojih ulaganja na toj parcеli, tako ina koristi koja bi sе utvrdila.“

Neformalni ugovori, ili Kad se voćari i povrtari dogovore „na reč“

Nije neuobičajeno da vlasnik imanja i zakupac ne potpišu formalni ugovor, već se dogovore usmeno, često uz insistiranje zakupodavca da se imanje obrađuje kako ne bi zaparložilo.

hibrid kukuruza na njivi

Ugovor o zakupu može biti neformalan, kada je predmet zakupa nepokretnost, stambeni ili poslovni prostor, ili zemljište, kao što je u ovom slučaju. Međutim, praksa je da se takav ugovor zaključuje u pisanoj formi uz overu potpisa kod nadležnog javnog beležnika. Ipak, s obzirom na čestu praksu da to nije slučaj, često se koristi konvalidacija takvih ugovora. Ovo se obavlja pod uslovom da obe strane ispunjavaju svoje ugovorne obaveze. Ipak, preporuka je da se takvi ugovori zaključuju u pisanoj formi, kako bi se izbegli problemi dokazivanja, ulaganja i prikupljanja plodova“, izjavio je advokat Marković.

Što se tiče potencijalnog prinosa, to je posebno pitanje koje se rešava angažovanjem stručnog veštaka, u ovom slučaju agromskog, koji bi dao svoje nalaze i mišljenje, na osnovu kojih bi se donela odgovarajuća odluka.

Izvor: Dnevnik