Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Vreme je za zaštitu voća od patogena: Ovo je preporuka

Vreme je za zaštitu voća od patogena: Ovo je preporuka

233
0

Za područje naše zemlje se u narednim danima najavljuje višednevni kišni period koji može stvoriti povoljne uslove za infekcije različitim prouzrokovačima bolesti.

Na lokalitetima gde vremenski uslovi budu dozvolili, pre najavljenih padavina, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite, upozoravaju iz Prognozno izveštajne službe PIS.

Izuzetno efikasan herbicid za uskolisne korove

U zasadima koštičavog voća (breskva, šljiva, višnja, trešnja) koji se nalaze u fazama cvetanja, pred najavljene padavine, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida u cilju zaštite od prouzrokovača sušenja cvetova grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa).

U zasadima bresaka i nektarina koji su u fazi precvetavanja i zametanja plodova, u cilju suzbijanja tripsa (Thysanoptera), preporučuje se primena insekticida.

Ovi štetni organizmi su, pored direktnih šteta koje prouzrokuju ishranom i ograničavajući faktor prilikom izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, jer se pojedine vrste kao što je kalifornijski cvetni trips (Frankliniella occidentalis) nalaze na listama karantinskih štetnih organizama pojedinih zemalja gde se izvozi naše voće i povrće.

MUP apeluje na građane: Ako ovo uradite kazna je milion dinara

Na belim lepljivim klopkama postavljenim u zasade šljiva registruju se visoke brojnosti ulova odraslih jedinki crne šljivine ose (Hopolocampa minuta) i žute šljivine ose (Hoplocampa flava). U cilju sprečavanja ubušivanja larvi ovih štetočina u tek zametnute plodove šljive preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida.

Primena insekticida se preporučuje samo u zasadima koji su u fazi precvetavanja i formiranja plodova i u kojima više nisu prisutni polinatori!

Vlada izvršila rebalans budžeta: Još 5,5 milijardi za poljprivredu

U zasadima jabuka, u cilju sprečavanja primarnih infekcija prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) preporučuje se primena kombinacije kontaktnih i sistemičnih fungicida.

U zasadima sa osetljivim sortimentom na pepelnicu jabuke (Podosphaera leucotricha), kao što su Ajdared, Jonagold, Jonagored i drugi i gde su u predhodnim vegetacijama registrovani simptomi pepelnice, preporučuje se i primena nekog od registrovanih fungicida.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba za zaštitu bilja