Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Za ovog pčelara nema loše godine! Daje savet kako da vam svaka...

Za ovog pčelara nema loše godine! Daje savet kako da vam svaka paša bude dobra!

1069
0
Foto: Bolja zemlja

Stepanović Dragan iz Kruševca je profesionalni pčelar sa 150 košnica i i veliki proizvođač rojeva i matica. On je pčelar sa decenijama iskustva i sa svojim zapažanjim može da pomogne.

U momentu kada se sve više pčelara žali na izmrzavanje bagrema koji je za većinu pčelara u Srbiji prava žetva što se tiče meda, ovo je čovek koji ume da radi stvari i koji ima med. Biće  onih koji će kritikovati, koji će sada reći da je ono što on radi besmilseno, ali može da priča šta god ko hoće, jer Stepanović ima jedan strašno bitan argument – med, i to bagremov med svake i doslovce sva i najgore godine.

Nije teško! Napravite lekovitu rakiju orahovaču!

Evo samo sada na primer, na pola košnica on je dodao drugi polunastavak, a on po polunastavku ima oko 22 kilograma meda. To znači da će imati prinos meda po košnici koja nije u seljenju, a sve njegove košnice su stacionarne, oko 50 kilograma.

Dragan Stepanović, pčelar

– Ja kažem da nema loše godine, već samo loših pčelara – tvrdi Stepanović.

– Pčela mora da bude pripremljena da bi mogla da donese med – dodaje on. – Na vreme prihrana i stimulativno šećer i ja sam završio do kraja marta prihranu.

– Ja sam davao 5 kilograma šećera po košnici. Nisam dao više da se ne bi rojile – objašnjava.

Košnica je balans, balans prirode, i svako mora da oseti tu prirodu kako diše. Posle skoro 4 decenije bavljenja pčelarstvom Stepanović to može da oseti.

Prijavite se na konkurs! Ova opština daje subvencije za mehanizaciju!

On prihranjuje pčele šećerom, ali nikada više od 5 kilograma po košnici, to im daje umesto razvojne paše. Kada krene bagrem nove mlade radilice su spremne da unose med. Ako im date više od 5 kilograma one su prezasićene i to nije to jer ne donose med

On koristi nestandardne ramovi od 4 centimetara debljine. Kada pogledate saće na tim ramovima saće je veoma duboko i na takvom saću matica neće da zaleže bilo šta sem nešto malo trutovskog legla. On ima manje ramova, ali pošto je saće duboko menja se odnos prostora, meda i voska i ima više meda.

Genijalni izum srpskog poljoprivrednika! Evo kako da lako izvadite korenasto povrće!

I to nije sve što Stepanović radi nestandardno, a što mu uvek donosi velike prinose meda. Pogledajte snimak ispod i možda vam pomogne da i sami imate izvanredne prinose kakva god da je godina…