Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Zavod: „Nije tačno da smo ostali bez polovine šuma!“

Zavod: „Nije tačno da smo ostali bez polovine šuma!“

819
0

Najnoviji popis poljoprivrede pokazao je da je površina na poljoprivrednim gazdinstvima koju pokriva šuma za pet godina smanjena za 48,2%. Međutim, kako ističu čelnici Republičkog zavoda za statistiku, ova brojka se ne odnosi na kompletnu pošumljenost zemlje.

I dalje imamo šuma kol’ko voliš (RZS, verovatno)

U odgovoru na upite agencije Beta povodom rezultata popisa koji pokazuju smanjenje površine pod šumom na 504.104 hektara u poređenju s podacima iz 2018. godine, Republički zavod za statistiku (RZS) je istakao da to ne znači da su šume nestale u Srbiji, već da je glavni razlog tome što pravna lica koja imaju velike površine pod šumama više nemaju status poljoprivrednog gazdinstva, pa nisu obuhvaćena popisom.

RZS je dodatno pojasnio da se podaci iz popisa odnose isključivo na poljoprivredna gazdinstva privrednih društava, zemljoradničkih zadruga i drugih pravnih lica i preduzetnika koji su registrovani za obavljanje poljoprivredne delatnosti, kao i na porodična poljoprivredna gazdinstva.

Izvor: Pixabay

„Površine pod šumama prikazane u prvim rezultatima Popisa poljoprivrede 2023. odnose se isključivo na površinu pod šumama poljoprivrednih gazdinstava koja su i bila predmet ovog popisa i ne predstavljaju ukupnu površinu pod šumom u Republici Srbiji“, jasno stoji u saopštenju.

Razlog za pad broja zapravo – pad gazdinstava

RZS je istakao da je osnovni cilj Popisa poljoprivrede prikupljanje informacija o strukturi poljoprivrednog zemljišta. Ovo uključuje i ostale zemljišne površine u vlasništvu poljoprivrednih gazdinstava. Uz takvo istraživanje bi se dobili podaci o ukupnom raspoloživom zemljištu za svako popisano poljoprivredno gazdinstvo.

šuma
Photo by Cam James on Unsplash

U saopštenju se navodi da sva fizička i pravna lica koja upravljaju šumskim resursima, a ne bave se poljoprivredom i ne ispunjavaju kriterijume za poljoprivredno gazdinstvo, nisu obuhvaćena Popisom poljoprivrede 2023. Naravno, nisu obuhvaćene ni njihove šumske površine.

RZS objašnjava da je smanjenje površine pod šumom na poljoprivrednim gazdinstvima posledica toga što pravna lica koja imaju velike šumske površine više nemaju status poljoprivrednog gazdinstva. Naposletku, oni više ne koriste poljoprivredno zemljište u svojim aktivnostima.

Photo by Cédric VT on Unsplash

„To što više ne ispunjavaju uslov za poljoprivredno gazdinstvo (prema kriterijumima Popisa poljoprivrede) i nisu predmet popisa ne znači da i dalje ne raspolažu velikim šumskim površinama“, vele iz RZS.

U saopštenju se napominje da ukupne površine pod šumom u Srbiji čine predmet istraživanja statistike šumarstva, uz istaknutu činjenicu da ovi podaci nisu direktno uporedivi s podacima iz Popisa poljoprivrede zbog razlika u metodologiji i obuhvatu.

Photo by Sergei A on Unsplash

Prema najnovijim dostupnim podacima za 2020. godinu, ukupna površina pod šumom u Srbiji iznosila je 2.261.386 hektara, od čega je 976.302 hektara u državnom vlasništvu, a 1.285.084 hektara u privatnom vlasništvu.

RZS je istakao da je procenat pošumljenosti Srbije oko 29%. Pritom je najveći procenat površine pod šumom zabeležen u južnom i istočnom delu zemlje (oko 41%). Za njim sledi Šumadija i zapadna Srbija (oko 37%), pa region Beograda (19%). Zasigurno je najmanji procenat zabeležen u Vojvodini (7%).

Planirano je da se tokom 2024. godine sprovede novo istraživanje statistike šumarstva. Rezultati dotičnog će biti objavljeni u drugoj polovini godine.

Izvor: Politika