Naslovna Zdrava Hrana Zdravlje u zrnima – ovo su blagodeti čia semena

Zdravlje u zrnima – ovo su blagodeti čia semena

Iako su sitne, čia semenke su pune različitih vitamina i mineral i jedna je od semenki sa najvišim sadržajem proteina.

961
0
Foto: Pixabay

Kada pomislimo na kulturu Maja i Asteka, uglavnom se setimo kukuruza i pasulja, kao glavni kulinarski doprinos koji je potekao od ovih civilizacija. Međutim, one su doprinele i drugim kulturama koje danas koristimo u ishrani, poput amaranta, paradajza i čia semena.

Vekovima unazad čia semenke su bivale prepoznate po svojim izuzetnim zdravstvenim blagodatima, nekada su bile poznate samo u centralnoj Americi, međutim danas su poznate širom sveta.

Foto: Pixabay

Prednosti sadnje čia semenki

Biljka izgleda kao visoka stabljika, sa vedrim, ljubičastim cvetovima, a može da naraste i do dva metra. Svetlo ljubičasti cvetovi su odlični za privlačenje pčela i drugih oprašivača, a neki poljoprivrednici krenuli su da sade čia semenke oko vrtova i voćnjaka, upravo zbog toga kako bi se pojačalo oprašivanje. One privlače i korisne insekte poput parazitskih osa koje pomažu u biološkoj kontroli drugih štetočina u bašti.

Iako su sitne, čia semenke su pune različitih vitamina i mineral i jedna je od semenki sa najvišim sadržajem proteina. Dok su Maje i Asteci u ishrani koristili sirove čia semenke, one se danas mogu dodati bilo kom jelu ili piću, uključujući hleb, šejk. Inače, oe se gaje u vrućim i vlažnim predelima.

Evo za šta su sve dobre čia semenke

Ogromne količine proteina

Čia semenke sadrže velike količine protein, pa recimo ako ujutru za doručak stavite dve kašike čia semenki u šejk, dobićete više od četvrtine protein koji su vam potrebni u toku dana.

Foto: Pixabay

Izvor omega 3 masne kiseline

Ove semenke su takođe fantastičan izvor omega 3 masnih kiselina. Dok većina od nas zna da nas industrijski prehrambeni sistem puni previše masnoće i ulja, prirodne masne kiseline u čia semenkama su „dobre“ masne kiseline koje su korisne za naše telo.

Visoko nivo kalijuma i kalcijuma

Poznato je da se čia semenke sadrže nekoliko važnih vitamina i minerala, uključujući kalijum i kalcijum. Kalijum je neophodan za nekoliko telesnih funkcija, a kalcijum je odličan dodatak ishrani za žene koje su pod rizikom od osteoporoze. Ukoliko stavite semenke u šejk ili mleko, znajte da ćete tako povećati količinu kalcijuma u organizmu.

Hrana sa visokim antioksidansima

Najnovija istraživanja pokazala su da su čia sjemenke izuzetno bogate antioksidansima, gotovo dvostruko više nego što se mislilo. Kao hrana sa visokim antioksidansima, one  su sjajne za zdravlje kože i kose.

 Izuzetno sjajan izvor vlakana

Radi zdravlja creva i probavnog sistema važan nam je dovoljan unos vlakana u toku dana. Čia semenke su zapravo između ostalog i izvor vlakana, pa su dobre za ljude koji imaju problema sa zatvorom.

Foto: Pixabay

Pomažu u mršavljenju

Ako ubacite semenke u ishranu, sigurno je da nećete samo zbog njih smršati, ali kako su bogate zdravim masnim kiselinama, mogu da pospeše vaš proces mršavljenja. Pored toga, velika količina vlakana će apsorbovati vodu čineći da se osećate sitije, što će dovesti do toga da jedete manje.

Snižava krvni pritisak

Pokazalo se da čia semenke značajno smanjuju krvni pritisak kod ljudi koji ih redovno konzumiraju. Sniženi krvni pritisak je dobar generalno za zdravlje srca, a time se smanjuje rizik za srčani udar ili moždani udar.

Jake kosti i rast mišića

Sportisti se sve više okreću čia semenkama jer su brojna naučna istraživanja pokazala da utiču na povećanje snage koristi i utiču na rast mišića.