Naslovna Poljoprivreda Celer (pogotovo celer korenaš) „zreo“ za sadnju

Celer (pogotovo celer korenaš) „zreo“ za sadnju

117
0

Celer je biljka koja je bogata vitaminima i mineralima, ali i pored svojih nutritivnih svojstava nije mnogo zastupljen u našoj zemlji. Ovim rečima smo počeli jedan od prethodnih članaka na temu ove plemenite biljke, i mišljenje nam se nije promenilo. Naime, celer treba da se neguje, uzgaja i oproba u našem podneblju, a nažalost – zapostavljen je.

Međutim, ako ste jedan od onih povrtara, ratara, ili paora uopšte, koji poštuje i ceni celer, ovaj članak je za vas. Malo ćemo da se vratimo na temu ove kulture, sa par detalja o uzgoju iste na pravi način.

Image by Couleur from Pixabay

Celer, u detalj

U našem podneblju, sadnja celera obavlja se od početka maja do sredine juna. Ovo povrće najbolje uspeva u dubokom i struktuiranom zemljištu poput aluvijuma i černozema. Parcele koje imaju visok nivo podzemne vode ne bi trebalo koristiti za uzgoj celera. Celer se obavezno sadi u plodoredu, a kao optimalni predusevi smatraju se povrtarske biljke koje su bogato đubrene stajskim đubrivom, poput paprike, kupusa i paradajza, kao i mahunarke.

Priprema zemljišta počinje u jesen kada se parcela duboko ore, đubri stajskim đubrivom i dodaje polovina potrebne količine kompleksnih mineralnih đubriva. Preostali deo se dodaje tokom pripreme za sadnju. Celokupne potrebe celera za hranivima iznose 80 kilograma azota, 120 fosfora i 150–200 kilograma kalijuma. Količina primenjenog đubriva zavisi od nutritivnih potreba zemljišta, zbog čega je važno prvo obaviti analizu zemljišta kako bi se osigurala adekvatna ishrana biljaka.

Image by 🌸♡💙♡🌸 Julita 🌸♡💙♡🌸 from Pixabay

Bitno je znati da celera zahteva obilno zalivanje tokom cele vegetacione sezone i loše podnosi sušu. Nedostatak vode može dovesti do formiranja nekvalitetnog korena i smanjenja prinosa. Ovo povrće pokazuje izvesnu otpornost na niske temperature – mlade biljke mogu preživeti i do minus šest stepeni, dok zrele biljke mogu podneti temperature i do minus devet stepeni Celzijusa, takođe dobro podnose i zasenjivanje.

Kvalitetan rasad treba da ima oko 50–60 dana i da ima dobro razvijen koren i lisnu masu. Prilikom sadnje, koren se skrati, kao i donji listovi. Preporučuje se sadnja na rastojanju od 50 centimetara između redova, sa razmakom od najmanje 25 cm između biljaka u redu. Biljke se sade na istu dubinu na kojoj su bile u rasadniku, a odmah nakon sadnje treba ih obilno zaliti.

Izvor: Dobro jutro