Naslovna Ribarstvo Cene u ribarstvu: jeftinija riba prisutna u marketima

Cene u ribarstvu: jeftinija riba prisutna u marketima

53
0

Cene gotovo svih sorti riba u januaru ove godine u odnosu na isti period lane, prema zvaničnoj statistici, niže su 17,6%. U poređenju s periodom božićnog posta kada su cene sveže ribe bile izuzetno visoke, trenutno stanje na tržištu je znatno povoljnije.

Cene sveže ribe su ovih dana opale i mogu biti niže za čak 15%. Na primer, sveži šaran se prodaje po ceni od 550 do 600 dinara, pastrmka oko 550 dinara, dok je zamrznuti oslić dostupan po ceni od oko 450 dinara. U nekim ribarnicama cene nisu značajno promenjene u poređenju s istim periodom prošle godine, što je, kako navode stručnjaci, očekivano.

Sveža riba nešto nije skuplja, radost silne ribare okuplja

Zvanična statistika je nedavno objavila da su cene u ribarstvu u januaru ove godine opale za 17,6% u poređenju s istim periodom prošle godine. Kako je izjavio Krum Anastasov, direktor „Kapetanskog rita” Ribarstvo Kanjiža i predsednik grupacije za ribarstvo u Privrednoj komori Srbije, troškovi proizvodnje se nisu značajno promenili i ostali su na istom nivou kao prošle godine, ali su cene ribe opale, posebno u trgovinskim lancima koji je prodaju po nižoj ceni u ovom periodu, dok ostvaruju profit na drugim proizvodima.

YouTube Screenshot
Izvor: Vojvodinasume Videoeditor

„U odnosu na period korone kada su ribnjaci napravili ogromne gubitke, zbog čega je smanjena proizvodnja, situacija je sada bolja,“ veli Atanasov. „I sigurno ćemo imati dovoljno ribe tokom ovog posta, to jest ne očekujem da će biti nestašica. Pojeftinjenja imamo kod šarana, koji je najprodavaniji, malo u slučaju pastrmke, dok je morska riba na istom nivou ili čak i skuplja. Sve zavisi od tražnje, a ona je sada nešto povećana zbog posta“.

Ribarnice drže cenu

Za razliku od velikih lanaca, cene u ribarnicama nisu se promenile. To je uobičajeno u ovom periodu kada se očekuje povećana potražnja zbog posta. Prema informacijama koje smo dobili iz jedne velike ribarnice u Beogradu, kilogram očišćenog šarana košta 940 dinara. Poređenja radi je kilogram šnicle 1.240 dinara. Živa riba šarana se prodaje po ceni od 710 dinara, pastrmka 850 dinara, smrznuta riba oslića 550 dinara po kilogramu, dok je cena skuše 455 dinara. Iako nije bilo sniženja od božićnog posta, ribarnice često organizuju vikend akcije koje kupci rado koriste kako bi se snabdeli ovom vrstom ribe koja je traženija u ovom periodu godine.

Foto: Pixabay

U poređenju s decembrom, primećen je porast cena. Posebno je to slučaj kod pastrmke koja je sada u rasponu od 750 do 850 dinara po kilogramu. Pritom je tokom božićnog posta ona koštala oko 700 dinara. Takođe, poskupio je i losos za otprilike 10%. Drugim rečima, sada se prodaje po ceni od oko 2.700 do 2.850 dinara po kilogramu. Losos pastrmka se prodaje po ceni od 890 dinara po kilogramu. Brancin ide po 1.900 dinara. Dok se oslić kreće oko 1.350 dinara po kilogramu. Većina ribarnica nudi i pečenu ribu, pri čemu se pripremljen šaran prodaje po ceni od 2.400 dinara. Oslić i skuša se pečeni kreću po 1.400 dinara. Pastrmka takođe ide pečena po 1.300 dinara. I naravno, cena kilograma škarpine je 1.900 dinara.

Anastasov iz navodi da je veleprodajna cena šarana opala sa 550 na 450 dinara po kilogramu u poređenju sa prošlom godinom. To je važno s obzirom na to da nema nestašice. On dodaje da trenutno potražnja nije velika. Naglašava i da će ovaj period posta proći bez većih poremećaja u snabdevanju. Ali svakako upozorava da će kasnije, tokom ranog proleća i leta, ponuda ove vrste ribe verovatno biti ograničena.

Izvor: Politika