Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Čuvari zdravlja zemljišta“ projekat i edukativna tribina

„Čuvari zdravlja zemljišta“ projekat i edukativna tribina

52
0

Drugog aprila realizovan je Projekat „Čuvari zdravlja zemljišta“, koji finansira Centar za promociju nauke Republike Srbije, a sprovodi Institut BioSens u saradnji sa partnerima. Cilj projekta je angažovanje poljoprivrednika u istraživačke aktivnosti putem obuke o prikupljanju podataka o zdravlju zemljišta na njihovim parcelama.

Izvor: Mladi poljoprivrednici Srbije

Održana je ujedno i prva edukativna radionica koju organizuje Institut BioSens u okviru projekta „Čuvari zdravlja zemljišta“. Radionica je održana u utorak, 2. aprila 2024. godine, s početkom u 9 časova, u prostorijama Privredne komore Vojvodine, na adresi Braće Popović 5 (Službeni ulaz br. 5 Master centar, velika sala „Nikola Tesla”, III sprat). Prisustvovali su poljoprivrednici, učesnici projekta, kao i stručnjaci iz oblasti agroekologije, održive poljoprivrede i biologije.

Na početku radionice, direktor Instituta BioSens, profesor dr Vladimir Crnojević, održao je uvodnu reč, dok je ciljeve, partnere i vremenski okvir projekta „Čuvari zdravlja zemljišta“ predstavila dr Jelena Jović, koordinator projekta.

Izvor: BioSens
Obrada: Bolja zemlja

Detaljnije o projektu „Čuvari zdravlja zemljišta“

Cilj ove radionice je bio pružiti poljoprivrednicima uvid u najnovije agroekološke koncepte, principe održive poljoprivrede. Naravno, sve to se obavlja sa znatno primetnim fokusom na metode praćenja zdravlja samog zemljišta. Edukativni program je obuhvatio seriju interaktivnih predavanja i praktičnih demonstracija, omogućavajući poljoprivrednicima da se upoznaju s metodama procene plodnosti zemljišta i da nauče kako samostalno pratiti i tumačiti indikatore zdravlja zemljišta na svojim parcelama.

Pored toga, učesnici projekta su dobili instrukcije, materijale i alate koji će im omogućiti primenu stečenog znanja u svakodnevnom radu. Pod vođstvom istraživača, građanski naučnici će na jednostavan i ekonomičan način meriti odabrane fizičke, hemijske i biološke indikatore zemljišta. Svi neophodni materijali i uputstva za merenje obezbeđeni su bili o trošku projekta.

Izvor: BioSens

Ovaj događaj predstavlja početak serije planiranih radionica u okviru projekta građanskih naučnih istraživanja, s ciljem podrške i unapređenja poljoprivredne prakse u Srbiji. Za sve dodatne informacije, možete kontaktirati Marijanu Radaković Ćirić putem mejla marijana.r.ciric@biosense.rs.

Izvor: AgroTV