Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Evropsko udruženje poljoprivrednika upozorava: Med koji se uvozi razređen je šećernim sirupom

Evropsko udruženje poljoprivrednika upozorava: Med koji se uvozi razređen je šećernim sirupom

Evropsko udruženje poljoprivrednika “Copa-Cogeca” sumnja da Kina i Ukrajina izvoze med razređen šećernim sirupom.

353
0
Foto: Pixabay

Jedna od najvećih poljoprivrednih organizacija u Evropskoj uniji sumnja da Kina i Ukrajina izvoze med koji u sebi sadrži 70 odsto šećernog sirupa i 30 odsto meda.

Troškovi proizvodnje meda iz Kine su 1,24 evra po kilogramu, što je oko dve trećine manje nego u zemljama EU. Prema “Copa-Cogeca” razlika u ceni može se objasniti samo time da se šećerni sirup dodaje u velikim količinama, što je teško otkriti prilikom uvoza.

Stručnjaci upozoravaju da je u pitanju održivost evropskog pčelarstva, a razlog za to je trenutna tržišna situacija, koja je uzrokovana povećanim uvozom jeftinog meda. EU uvozi oko 80.000 tona meda godišnje iz Kine i hiljade tona iz Ukrajine i Meksika.

Članica ovog udruženja, Etijen Bruno, objašnjava da sve veći izvoz jeftinog meda iz Ukrajine u EU, takođe izaziva sumnju da se med meša sa šećernim sirupom. Smatra da je to jedini način da Ukrajinci povećaju izvoz mnogo puta tokom poslednjih nekoliko godina.

Tako je Ukrajina 2011. godine izvozila u EU 5.000 tona meda, 2013.- 20.000 tona, a 2017. čak 47.000 tona. Dok je cena opala na 1,69 evra po kilogramu u 2019. godini. Sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU postoji od 2016. godine, međutim bezcarinska kvota za izvoz bila je u početku 5.000 tona, a sada je 6.000.

Predstavnik ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede, Taras Kačka, ističe da su to sve samo glasine i da svaki kilogram meda iz ove države ispunjava sve standrade EU. 

Iz ukrajinskog udruženja pčelara smatraju da nadležni i stručnjaci iz Evropske imaju znanje i sposobnosti da otkriju prevare. 

“Kompanije iz EU koje kupuju med u Ukrajini traže da radimo testove u evropskim laboratorijama. Ali oni traže da se proveri šećer, a ne sirup. Evropski uvoznici proveravaju proizvod koji kupuju, ako kupuju jeftino, znaju šta rade“ ističu iz udruženja pčelara.

Oni dodaju da postoji mogućnost da određena količina razređenog meda iz Ukrajine ulazi u EU, ali uveravaju da uglavnom isporučuju kvalitetan med.

#odgovornonovinarstvo