Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Farmit“ – digitalna platforma za dostavu friškog povrća

„Farmit“ – digitalna platforma za dostavu friškog povrća

326
0

Kragujevčani će pomoću platforme „Farmit“ moći da obezbede nedeljnu dostavu svežeg povrća direkt od proizvođača, čiji će uzgoj unapred kaparisati. Koristeći aplikaciju, mogu pratiti svoju baštu koju su „iznajmili“ na imanju u okolini Jagodine, koje je dostupno Kragujevčanima.

Izvor: Farmit – zvanična Instagram stranica

Digitalnu platformu „Farmit“ kreirali su Lazar Jovanović i Sava Pavlović, diplomci FON-a. Da bi bolje objasnili koncept platforme, čiji je moto „Rukuj se sa rukom koja te hrani“, ističu da se ne radi o običnoj kurirskoj dostavi, već o iznajmljivanju viška kapaciteta kod proizvođača i skraćivanju lanca snabdevanja. Detaljno objašnjavaju kako funkcioniše u Beogradu, gde je ideja prvi put zaživela.

„Sa jednog imanja iz Varvarina svake subote u Beograd stiže povrće za 40 porodica, koje su oni kaparisali na početku sezone,“ naglašava Pavlović. „Korisnici platforme mogu da biraju između 19 ponuđenih povrtarskih kultura i da uz mesečnu naknadu naruče njihovo gajenje. Kragujevčani imaju na raspolaganju imanje u okolini Jagodine, sa kog će im jednom nedeljno stizati gajba povrća koje se gaji po njihovom izboru.“

Izvor: Farmit – zvanična Instagram stranica

Zašto je „Farmit“ idealna solucija?

Dostava odabranih povrća vrši se svake subote od aprila do novembra, a mogućnost rezervacije za online baštu dostupna je do kraja marta. Autori platforme žele da uspostave vezu između proizvođača i gradskih stanovnika.

„Poljoprivrednici uslovno rečeno iznajmljuju zemlju, koju možda nisu ni planirali da obrađuju, jer nisu bili sigurni u plasman proizvoda;“ dodao je Pavlović. „Kada se jave zainteresovani i naruče povrće, oni zasade, gaje i isporučuju za mesečnu naknadu. U aplikaciji postoje parametri preko kojih onaj ko je iznajmio baštu, može da prati da li je povrće klijalo ili rodilo. Mogu i lično da je obiđu. Za sada imamo pozitivne utiske saradnje Beograđana i proizvođača iz Varvarina.“

Izvor: Farmit – zvanična Instagram stranica

Trenutno, stanovnici Kragujevca imaju mogućnost da rezervišu uzgoj 19 različitih vrsta povrća na imanju u okolini Jagodine. Dostupna su im tri različita paketa sa cenom od 49 do 74 evra mesečno. U okviru ovih paketa, dobijaju između 6 i 10 kilograma svežeg povrća po njihovom izboru.

Izvor: Dobro jutro